pochodne
ewa: Oblicz pochodne następujących funkcji i przedstaw je w najprostszej postaci:
(a) sin(sin(sin x))
(b) log(x + √1 + x2)
19 sty 15:00
J:
a) co za dziwadło .. f'(x) = cos(sin(sinx))*cos(sinx)* cosx
19 sty 15:07
Saris: | | 1 | | 1 | |
b) |
| *(1+ |
| *2x) chyba? |
| | x+√1+x2 | | 2√1+x2 | |
19 sty 15:12
Saris: to źle jest zaraz podam dobry.
19 sty 15:13
J:
b) dobrze ...
19 sty 15:17
Dziadek Mróz:
a)
y = sin(sin(sin(x)))
y = sin(u) u = sin(v) v = sin(x)
y' = [sin(u)]' = cos(u) * u' = *)
u' = [sin(v)]' = cos(v) * v' = **)
v' = [sin(x)]' = cos(x)
**) = cos(sin(x)) * cos(x)
*) = cos(sin(sin(x))) * cos(sin(x)) * cos(x)
b)
y = log(x +
√1 + x2)
y = log(u) u = x + v v =
√z z = 1 + x
2
| | 1 | |
y' = [log(u)]' = |
| * u' = *) |
| | uln(10) | |
u' = [x + v]' = 1 + v' = **)
| | 1 | |
v' = [√z]' = |
| * z' = ***) |
| | 2√z | |
z' = [1 + x
2]' = 2x
| | 1 | | x | |
***) = |
| * 2x = |
| |
| | 2√1 + x2 | | 2√1 + x2 | |
| | x | | 1 + 2√1 + x2 | |
**) = 1 + |
| = |
| |
| | 2√1 + x2 | | 2√1 + x2 | |
| | 1 | | 1 + 2√1 + x2 | |
*) = |
| * |
| = |
| | (x + √1 + x2)ln(10) | | 2√1 + x2 | |
| | 1 + 2√1 + x2 | |
= |
| |
| | 2(x + √1 + x2)ln(10)√1 + x2 | |
19 sty 15:17
Saris: mianownik w pierwszym ułamku * ln10 jeszcze. mylslaem ze to ln nie log10.
19 sty 15:18
J:
..też się na to złapałem...
19 sty 15:20
Dziadek Mróz:
W liczniku w b) jest x + ... a nie 1 + ...
19 sty 15:33