Fizyka , pomocy!
Natalia: Z dwóch miast A i B wyjeżdzają naprzeciw siebie dwa pociągi. Pociąg wyruszający z A porusza się
z szybkościa 15m/s a posciąg wyjeżdzający z b z szybkością 90km/h. Odległość między miastami
wynosi 100km. PO jakim czasie od chwili wuyjazy pociągu z miasta A i w jakiej odległości od
miasta A spotkają się te pociągi?
a.)pociągi wyjeżdzają równocześnie
b.)z miasta B pociąg wyjechał 10 minut później.
Proszę o pomoc z tym zadaniem
22 lis 14:30
Natalia: Proszę o pomoc..
22 lis 15:00
Natalia: Pomóżcie , proszę ...
22 lis 15:29
BiebrzaFun : pociągi zanim się spotkają to suma dróg przejechanych =100km
sA=15m/s*t
sB=25m/s *t
a)
15m/s*t+25m/s *t=100000m
t40m/s=100000m
t=2500s
b)15m/s*t+25m/s*(t−600s)=100000m
15m/s*t+25m/s*t−25m/s*600s
t40m/s=100000m+15000m
t=2875s
22 lis 17:31
BiebrzaFun : 15m/s*t+25m/s*t−25m/s*600s "=100000m" zgubiło się w linijce trzeciej od dołu
22 lis 17:33