calka
Martunia: bardzo prosze o pomoc

!
calka niewlasciwa 1s granica dolna 1 gorna
∞
gdyby ktos byl tak uprzejmy i rozpisal mi to po kolei bylabym bardzo wdzieczna
19 sty 13:43
Martunia: dodam ze probowalam robic przez czesci na rozne sposoby, rozbilam na 2 calki i wynik zawsze ten
| | 4 | |
sam = ∞ a w odp jest |
| nie wiem co zle robie.. |
| | 3 | |
19 sty 14:23
J:
= 2*∫x−3dx + ∫x−4dx
19 sty 14:29
J:
| | 4 | |
..wynik |
| ... jest prawidłowy..  |
| | 3 | |
19 sty 14:30
Saris: | | 1 | | 1 | | −1 | | 1 | |
∫()= 2∫ |
| dx + ∫ |
| dx = 2∫x−3dx + ∫x−4dx = 2* |
| *x−2 − |
| *x−3 |
| | x3 | | x4 | | 2 | | 3 | |
To masz policzoną całkę nie oznaczoną.
| | 2x+1 | | −1 | | 1 | |
∫ |
| dx = lim [2* |
| *x−2 − |
| *x−3] T 1 = |
| | x4 | | 2 | | 3 | |
[1,
∞[ T→
∞
| | −1 | | 1 | | −1 | | 1 | |
= lim [ |
| − |
| ] − [ |
| − |
| ] = |
| | T2 | | 3T3 | | 12 | | 3*12 | |
T→
∞
| | 1 | | 4 | |
= lim 0 − [−1− |
| ] = |
| |
| | 3 | | 3 | |
T→
∞
mniej więcej.
19 sty 14:33
J:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
[−x−2 − |
| x−3] ... w granicach daje wynik: |
| + |
| * |
| =
|
| | 3 | | x2 | | 3 | | x3 | |
19 sty 14:33
Martunia: w jaki sposob to przeksztalciles ze uzyskales te 2 calki
19 sty 14:34
Saris: tragicznie sie pisze te wzory tymi komendami albo ja nie umiem

Jesli tego nie rozumiesz to
polecam etrapeza, albo wazniaka. Chociaż dla poczatkujacych etrapez przystepnie to tlumaczy +
nie zasypuje cie dla wiekszosci studentow zbedna teoria (niestety nie dla mnie

)
19 sty 14:35
Martunia: aa dobra dobra dzieki wam!
19 sty 14:35
19 sty 14:36
Martunia: nie rozumiem tylko skad mam wiedziec ze musze to policzyc akurat w ten sposob skoro liczac
poprzednimi metodami wszystko ladnie sie ukladalo i wychodzilo
19 sty 14:37
J:
to najprostsza metoda .. rozkład na proste całki ..
19 sty 14:39
19 sty 14:40
Saris: jedna z typowych metod*
19 sty 14:41
Martunia: mhm dobra czyli mozna powiedziec ze w hierarchii rozwiazywania caleczki w 1 czesci pod uwage
biore ten sposob dopiero potem nastepne dzieki wam
19 sty 14:43
Saris: sposób dobierasz w zależności od dziedziny i zakresu całkowania.
19 sty 14:47