Oblicz pochodną z pierwiastka
Pawcio: Oto przykład, prosiłbym o pomoc
√x2+L2/x=
Oczywiście L to liczba i jest dana.
Czy można to uprościć do √1+L2/x2 ?
19 sty 11:52
J:
a po co ..? masz policzyć pochodną ..
| | 1 | | L2 | |
f'(x) = |
| *[2x + (− |
| )] |
| | 2√x2+L2/x | | x2 | |
19 sty 11:55
Pawcio: Mogę wiedzieć jak to obliczyłeś?
Nie wiem czemu, wydaje mi się prosta ta pochodna ale nie mogę jakoś dojść jak ją ugryźć
19 sty 11:57
J:
| | 1 | |
.. to pochodna funkcji złożonej .. g(x) = √f(x) .. i pochodna: = |
| *(f(x))' |
| | √f(x) | |
19 sty 12:00
J:
| | 1 | |
tam ma być jeszcze 2 w mianowniku : |
| *(f(x))' |
| | 2√f(x) | |
19 sty 12:01
Pawcio: Tak myślałem, mój błąd...cała nocka zarwana na pisaniu sprawozdań i teraz przy prostych
czynnościach człowiek się myli, dzięki wielkie
19 sty 12:02
Pawcio: jeszcze jedno pytanie, różniczkę zupełną dla tego typu równania obliczam tak samo jak tę
pochodną czy coś jeszcze robimy? oczywiście zmienną której błąd oszacowałem jest x−owa.
W takim wypadku różniczka zupełna powinna być tylko pochodną tego równiania? Czy znowu coś
pokręciłem?
19 sty 12:13
Pawcio: Ponawiam
19 sty 12:25