rzut 3 kostkami
jedrzej123: Rzucamy trzema symetrycznymi sześciennymi kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia,
że suma liczb oczek otrzymanych na poszczególnych kostkach jest podzielną przez 3
19 sty 11:24
irena_1:
Albo wszystkie 3 są podzielne przez 3 (czyli na każdej jest 3 lub 6):
2*2*2=8 możliwości
Albo wszystkie dają w dzieleniu przez 3 resztę 1 (1 lub 4)
2*2*2=8
Albo jedna jest podzielna przez 3 (3 lub 6), jedna daje w dzieleniu przez 3 resztę 1 (1 lub 4)
i jedna daje resztę 2 (2 lub 5) i uwzględniamy wszystkie ustawienia takiej trójki
2*2*2*3!=8*6=48
Jest 64 takich możliwości, a wszystkich jest 6
3=216
19 sty 12:16
Mila:
Jeszcze wariant (r2,r2,r2)− liczby oczek ze zbioru {2,5}
2*2*2=8
64+8=72
19 sty 15:28