Monotoniczność - problem
Blur: W jaki sposób po wzorze funkcji mam określić jej monotoniczność?
Mam wzory:
y=34x−9
oraz
y=34x+9
Wiem, że druga jest malejąca. Tyle że po czym to poznać?
19 sty 11:03
Blur: Przepraszam, ta druga jest ROSNĄCA
19 sty 11:06
ktoś musi sprzątać:
obie są rosnące
19 sty 11:07
J:
obydwie są rosnące .. to zwykłe funkcje liniowe ..
19 sty 11:07
19 sty 11:07
daras: a najlepiej narysuj je sobie
19 sty 11:08
Draghan: Monotoniczność funkcji liniowej możesz określić na podstawie jej współczynnika kierunkowego,
"a".
Jeśli a < 0, wtedy f−cja jest malejąca. Jeśli a > 0, f−cja jest rosnąca. a = 0 oznacza f−cję
stałą.
19 sty 11:08
Blur: Dziękuję bardzo! Wszystko rozumiem
19 sty 11:12