Granica
Aniko : Granica ciągu
Mam jedno zadanko ale nie wiem czy dobrze robię. Moglibyście sprawdzić ? z Góry dziękuje
| | 2 | | | | 2 | | 2n | |
n*arctg |
| = n* |
| * |
| = |
| →0 |
| | √n | | | | √n | | √n | |
19 sty 10:36
19 sty 10:43
Aniko : no własnie tego nie byłam pewna czy dąży do 0 czy do
∞.
Dziękuję bardzo
19 sty 10:54
Aniko : aa mam jeszcze jeden przykład (cos1n)n2
zupełnie nie wiem jak to rozpisać.. pomoże ktos?
19 sty 10:58
Gray: | | 1 | | 1 | | 1 | |
Dla n∊N cos |
| >0, więc cos |
| = (1−sin |
| )1/2. |
| | n | | n | | n | |
Stąd
| | 1 | | 1 | |
(cos |
| )n2 = [(1−sin |
| )1/2]n2 = |
| | n | | n | |
| | 1 | |
[(1−sin |
| )−1/sin(1/n)]−sin(1/n)*n2/2 =... |
| | n | |
| | sin(1/n) | | n | |
ponieważ −sin(1/n)*n2/2 = − |
| |
| → −∞ |
| | 1/n | | 2 | |
| | 1 | |
.... =[(1−sin |
| )−1/sin(1/n)]−sin(1/n)*n2/2 → e−∞=0. |
| | n | |
19 sty 11:03
Aniko : dobra wszystko rozumiem oprócz
| | 1 | | 1 | |
cos |
| = (1 − sin |
| )1/2 |
| | n | | n | |
Dlaczego tak?
19 sty 11:16
Gray: Przepraszam, ale pracuję nad czymś innym i jestem myślami tam, a nie tu...
| | 1 | |
Jasne, ma być sin2 |
| . Popraw − dokładnie tak jak ja Ci to rozpisałem − wynik będzie inny: |
| | n | |
e
−1/2 (chyba, że jeszcze coś skopałem...).
Znikam teraz, bo więcej szkody narobię niż pomogę.
19 sty 11:26
Aniko : Ok. Dzięki
19 sty 11:29