logarytmy
KASIA : PROSZĘ O POMOC ! PILNE .
Naszkicuj wykres funkcji f . Podaj zbiór wartość tej funkcji oraz jej miejsca zerowe (jeśli
istnieją)
a) f(x)=2+2−x
b)f(x)=4−2x
Mógłby ktoś zrobić mi te dwa przykłady ? muszę je oddać dzisiaj na zajęcia.
19 sty 10:08
ax:
... ktoś ma zrobić ... ty masz oddać ...
19 sty 10:11
J:
| | 1 | | 1 | |
.. podpowiedź: a) y = ( |
| )x + 2 .. przesuwasz wykres y = ( |
| )x o 2 do góry .. |
| | 2 | | 2 | |
19 sty 10:14
KASIA : nie wiem jak mam to zrobić ,a przez 2 godziny raczej się tego nie nauczę
19 sty 10:15
Ada:

Czemu 2 godziny. I czemu takich rzeczy po prostu nie pisać do Wolframa. Przecież nawet tutaj
możesz sobie narysować taki wykres. Jeżeli nie chcesz się tego nauczyć, po co zawracać głowę
19 sty 10:21
19 sty 10:22
KASIA : bo muszę iść na zajęcia ,mam dzisiaj pracę klasową i się nie wyrobiłam ze wszystkim.cala
tajemnica
19 sty 10:25
ktoś musi sprzątać:
nie przekonałaś
19 sty 10:42
KASIA : czemu ?
19 sty 10:51
KASIA : J przeglądałam tą stronę ale tam nie ma przykładów które poddałam

a ten
−x nic nie
znaczy w pierwszym przykładzie ?że mam go tylko przesunąć o dwa do góry ?
19 sty 11:10
5-latek: | | 1 | |
Jak nie znaczy . Przeciez znasz wzor a−x= |
| |
| | ax | |
19 sty 11:36
KASIA : | | 1 | |
to wtedy |
| x np z −2 to będzie 4 ? |
| | 2 | |
19 sty 11:39
5-latek: | | a | | b | |
Ogolnie jest tak ( |
| )−x=( |
| )x |
| | b | | a | |
19 sty 11:45
KASIA : czyli dobrze ?
19 sty 11:47
5-latek: Dobrze

czyli pierwszy wykres mozesz juz zrobic tak jak zapisal Tobie
J 
w poscie 10:14
19 sty 11:50
KASIA : a w drugim będzie trzeba narysować 2x wykres a potem przesunąć o 4 do góry ?
19 sty 11:51
KASIA : chyba że w dół o 4 jednostki ?
19 sty 11:51
J:
..masz już ten wykres narysowany o 10:21 ... przecina oś OY w punkcie (0,3) i zbliża się do
asymptoty poziomej y = 2
..brak miejsc zerowych , zbiór wartości : (2,+∞)
19 sty 11:52
KASIA : to jest przykład b ? bo mi chodzi teraz o niego
19 sty 11:55
J:
rysujesz: y = 2x .. odbijasz symetrycznie względem OX i przesuwasz o 4 do góry ..
19 sty 11:58
Pawcio: To jest przykład A, wystarczy spojrzeć na funkcję. Podstaw sobie kilka dowolnych liczb i już
będziesz wiedzieć który to...
19 sty 12:00
KASIA : J a czemu w przykładzie b) o 4 do góry ? przecież jest na (−) ?
a w przykładzie a ) na (+) bez różnicy ?
19 sty 12:03
J:
y = −2x + 4 wektor przesunięcia: v = [0,4]
19 sty 12:06
Pawcio: Moim zdaniem powinnaś sobie znaleźć dla 3−4 dowolnych x odpowiednie z funkcji y, wtedy byś
załapała. To działa trochę na odwrót jeśli chodzi o te plusy i minusy z przesuwaniem funkcji o
liczbę.
19 sty 12:07
KASIA : aa ok czaje juz
19 sty 12:07
KASIA : Kurde w tym drugim przykładzie ten wektor wyjeżdża mi ponad wykres ,na pewno będzie 4 do góry ?
19 sty 13:07
5-latek: 4 do gory
19 sty 13:12
KASIA : to nie wiem ,my wyszła jedna funkcja która przecina się z tą pierwszą
19 sty 13:14
5-latek:

To jest wykres tej funkcji . Zauwaz ze on bedzie sie zblizal do 4 ale jej nie osiagnie
Mmasz taka funkcje f(x)=4−2
x to :
x=0 to y=4−1=3
x=1 to y=4−2
1=2
x=3 to y=4−2
3=4−8=−4 Na razie sie zgadza ?
Teraz zrob kila punktow dla x<0
| | 1 | |
np x=−1 to y= 4−2−1= 4− |
| = 3,5 |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 3 | |
x=−2 to y= 4−2−2= 4− |
| = 4− |
| = 3 |
| Zgadza sie ? |
| | 22 | | 4 | | 4 | |
19 sty 13:29
5-latek: Zyjesz Kaska ?

I widzisz ze ZW
f=(−oo,4) i miejsce zerowe x
0=2
19 sty 13:42