mm4: W urnie znajduje się n kul czarnych i 2n kul białych. LOsujemy jednocześnie 2 kule. Co
jest bardziej prawdopodobne: wylosowanie 2 kul tego samego koloru czy wylosowanie 2 kul
różnego koloru?
proszę o pomoc
20 paź 09:53
b.: P(2 kule tego samego koloru) = P(obie białe) + P(obie czarne),
i np.
P(obie białe) = (2n po 2) / (3n po 2),
bo jest (3n po 2) wszystkich zdarzeń (wylosowania pary kul), z czego (2n po 2)
sprzyjających.
Podobnie P(obie czarne).
No i na koniec:
P(różnych kolorów) = P(dokł jedna biała i jedna czarna)
= (2n po 1)*(n po 1) / (3n po 2).
I pozostaje porównać, co jest większe.
20 paź 15:52
mm4: dziekuje
20 paź 22:04