ekstrema lokalna
Olek: Wyznacz ekstrema lokalna funkcji:
z= x3 −y3 + 6xy +12
wyszło mi ze pierwsza pochodna z (x) y jest stałą to mi wyszło:
3x2+6y
a druga jako x stała to wyszło:
3y3 +6x
no i przyrównyjemy do 0 czyli układ równań taki:
3x2+6y=0
3y3 +6x=0
i nie umiem tego związać
18 sty 22:58
18 sty 23:07
Olek: 
?
19 sty 08:15
Gray: a) z'x(x,y)=3x2+6y = 0 ⇔ 2y=−x2
b) z'y(x,y)=−3y2+6x=0 ⇔ y2=2x ⇔ 4y2=8x ⇒ a) ⇒ x4=8x ⇒ x=−2 lub x=2 lub x=0
y2=2x ⇒ (x,y) = (0,0) lub (2,2) lub (2,−2).
Masz więc trzy punkty do sprawdzenia.
19 sty 08:27
J:
dwa rozwiązania: (0,0) oraz ( 2,−2)
Cześć
Gray ... (2,2) nie spełnia układu ..
19 sty 08:32
Gray: Cześć
J. Masz rację

Moja pomyłka.
19 sty 09:03