funkcja cyklometryczna
???: pomocy! rozwiąż równanie funkcji cyklometrycznej
9arccos(x+3)=arccos3(x+3)
w jaki sposób to rozwiązać?
18 sty 22:37
kyrtap: podstawiam za arccos(x+3) zmienną t
9t = t3
t3 − 9t = 0
t(t2 − 9) = 0
t(t−3)(t+3) = 0
t= 0 ⋁ t= −3 ⋁ t = 3
arccos(x+3) = 0 ∨ arccos(x+3) = −3 ∨ arccos(x+3) = 3
cos0 = x+3 ∨ cos−3 = x+3 ∨cos3 = x+3
18 sty 22:43
???: podstawiałam t ale nie byłam pewna, czy dalej robiłam to dobrze, teraz widzę, że szłam w dobrą
stronę. dziękuję!
18 sty 22:47
Mila:
D:
−1≤x+3≤1 /−3
−4≤x≤−2
arccos(x+3)=t,
9t=t3
t3−9t=0
t(t2−9)=0
t=0 lub t=3 lub t=−3
Dokończ
18 sty 22:48
kyrtap: Mila uczeń dobrze opanował arcusy

?
18 sty 22:50