Objetośc bryły ograniczonej
Prestran: Witam, mam do policzenia objętość brył ograniczonej powierzchniami:
z= a2 − x2
y=2x
x+y=a
z=0
y=0
Użyć muszę całki podwójnej i wzoru na objętość przy jej wykorzystaniu. Nie mogę jednak znaleźć
granic całek, a zwłaszcza dla całki od x. Dla y ustaliłem 0 i 2x.
18 sty 22:19
Gray:

Zakładam, że a>0, dla a<0 podobnie.
Prosta różowa: y=a−x.
Prosta zielona: y=2x.
Prosta niebieska: y=0.
| | a | |
Całkujesz po trójkącie T. Łatwiej najpierw po y. Zmienna y zmienia się od 0 do |
| (to |
| | 3 | |
górna pomarańczowa kropka na osi Oy). Dla ustalonego y (czarna kropka), x zmienia się od y/2
(zielona kropka) do a−y (różowa kropka). Mamy więc
V=∫∫
T(a
2−x
2)dxdy = ∫
[0,a/3] ∫
[y/2, a−y] (a
2−x
2)dx dy = ...
Dalej Ty.
19 sty 09:00