matematykaszkolna.pl
Przestrzenie liniowe 52: Mam takie zadanie, czyli do was pytanie ... Zbadać , czy jest przestrzenią liniową nad R: zbiór rozwiązań x+2y=1 No i tu mogę napisać że wektor zerowy nie spełnia warunku zadania(polecenia) Dobra jest taka odpowiedź I co jeśli bedę miał to samo polecenie tylko inny przykład tzn. zbiór rozwiązań x+2y=0 To wtedy normalnie rozwiązuje tzn. Addytywność i mnozenie przez skalar... tak ? Bardzo proszę o odpowiedź.
18 sty 21:53
Gray: 1. Tak. 2. Tak + sprawdzenie, czy zero należy do podprzestrzeni.
18 sty 22:05
52: Dziękuję bardzo emotka emotka a mam kolejne pytanie ... Z tym czy zero należy do podprzestrzeni to tak to wygląda : [0,0]∊V , bo 0+0=0 ? Czy jakoś inaczej trzeba to zapisywać? Również proszę o odpowiedź.
18 sty 22:10
Gray: Tak. Chodzi o to, że z definicji zbiór pusty nie jest podprzestrzenią liniową (ale jest przestrzenią liniową). Musi więc coś zawierać − najłatwiej sprawdzić, czy zawiera zero (jeżeli jest niepusta to zero musi zawierać − to wynika z addytywności i mnożenia przez skalar: v∊V ⇒ −v∊V ⇒ 0=v+(−v)∊V).
18 sty 22:13
52: Ok, a jeszcze wracając do odpowiedzi to tak oficjalnie: Wektor zerowy nie spełnia warunku "Istnienia wektora zerowego" Czy inaczej trzeba to ująć w słowa ? Jeszcze raz dzięki za pomoc emotka
18 sty 22:17
52:
18 sty 22:26
Gray: Nie: "wektor zerowy nie należy do zbioru, więc zbiór ten nie tworzy on podprzestrzeni liniowej"
18 sty 22:27
52: ok, jeszcze raz baaaaaardzo dziękuję emotka
18 sty 22:30
52: Znowu ja ... a co jeśli mam taki przykład (polecenie to samo) zbiór wielomianów W(x) takich że W(−x)=W(x) To warunek ostatni... Istnienie wektora zerowego jak napisać ? [0]∊V , bo 0=0 Nie no, nie wiem jak to zapisać ...
18 sty 22:46
52:
18 sty 22:58
Gray: w0(x)≡0 jest funkcją parzystą, więc 0∊V.
19 sty 07:03