Przestrzenie liniowe
52: Mam takie zadanie, czyli do was pytanie ...
Zbadać , czy jest przestrzenią liniową nad R:
zbiór rozwiązań x+2y=1
No i tu mogę napisać że wektor zerowy nie spełnia warunku zadania(polecenia)
Dobra jest taka odpowiedź

I co jeśli bedę miał to samo polecenie tylko inny przykład tzn.
zbiór rozwiązań x+2y=0
To wtedy normalnie rozwiązuje tzn. Addytywność i mnozenie przez skalar... tak ?
Bardzo proszę o odpowiedź.
18 sty 21:53
Gray: 1. Tak.
2. Tak + sprawdzenie, czy zero należy do podprzestrzeni.
18 sty 22:05
52: Dziękuję bardzo

a mam kolejne pytanie ...
Z tym czy zero należy do podprzestrzeni to tak to wygląda :
[0,0]∊V , bo 0+0=0
?
Czy jakoś inaczej trzeba to zapisywać?
Również proszę o odpowiedź.
18 sty 22:10
Gray: Tak. Chodzi o to, że z definicji zbiór pusty nie jest podprzestrzenią liniową (ale jest
przestrzenią liniową). Musi więc coś zawierać − najłatwiej sprawdzić, czy zawiera zero (jeżeli
jest niepusta to zero musi zawierać − to wynika z addytywności i mnożenia przez skalar: v∊V ⇒
−v∊V ⇒ 0=v+(−v)∊V).
18 sty 22:13
52: Ok, a jeszcze wracając do odpowiedzi to tak oficjalnie:
Wektor zerowy nie spełnia warunku "Istnienia wektora zerowego"
Czy inaczej trzeba to ująć w słowa ?
Jeszcze raz dzięki za pomoc
18 sty 22:17
52:
18 sty 22:26
Gray: Nie: "wektor zerowy nie należy do zbioru, więc zbiór ten nie tworzy on podprzestrzeni liniowej"
18 sty 22:27
52: ok, jeszcze raz baaaaaardzo dziękuję
18 sty 22:30
52: Znowu ja ... a co jeśli mam taki przykład (polecenie to samo)
zbiór wielomianów W(x) takich że W(−x)=W(x)
To warunek ostatni... Istnienie wektora zerowego jak napisać ?
[0]∊V , bo 0=0

Nie no, nie wiem jak to zapisać ...
18 sty 22:46
52:
18 sty 22:58
Gray: w0(x)≡0 jest funkcją parzystą, więc 0∊V.
19 sty 07:03