procenty
xyz: W zakładzie A kobiety stanowią 40% zatrudnionych. W następnym roku zatrudnienie wzrosło o 10%
przy czym liczba mężczyzn wzrosła o 5%. O ile procent wzrosła liczba kobiet?
18 sty 21:46
Eta:
Przed rokiem
x−−− liczba zatrudnionych
0,4x −−− liczba zatrudnionych kobiet
0,6x −−− liczba zatrudnionych mężczyzn
po roku liczba wszystkich zatrudnionych 1,1x
0,6x*1,05 = 0,63 x −−− liczba zatrudnionych mężczyzn
1,1x−0,63x= 0,47 x −−− liczba zatrudnionych kobiet
| | 0,07 | |
wzrost o 0,07x ⇒ |
| *100%= 17,5% |
| | 0,40 | |
18 sty 22:11
xyz: Bardzo dziękuję!
18 sty 22:13
Eta:
Pewnie zaraz
Bogdan 
napisze: "po co te x−sy ?"
18 sty 22:13
18 sty 22:16
Eta:
18 sty 22:21
daras: pytanie dodatkowe: o ile wzrosła dzietność w tym zakładzie w ciągu roku i czy wzrost
zatrudnienia był spowodowany odejściem na urlopy macierzyńskie części kobiecej kadry?
18 sty 22:23
Gustlik: Eta, a nie lepiej przyjąć 100x jako liczba zatrudnionych? Wtedy te 100 się fajnie skrócą,
bo 100x=100%. Po co pchać się w ułamki? Jak nie mam danych to w zadaniach procentowych zawsze
sobie przyjmuję początkową wartość 100x albo zwyczajnie 100, bo to jest proporcja i te x−sy
się i tak skrócą.
Ja to robię tak:
100x − liczba zatrudnionych
40x − liczba kobiet
60x − liczba mężczyzn
Po roku
110x − liczba zatrudnionych
60x*1,05=63x − liczba mężczyzn
Liczba kobiet:
110x−63x=47x, wzrost o 7x czyli
| 7 | |
| *100%=17,5 % albo proporcią. |
| 40 | |
18 sty 22:30
pigor: ... , o ...

mnie nie może takie zadanie ominąć
i do swojej szuflady
PROCENTY wkładam sobie takie moje
"cudo" :
105%*60%z + (100+x)%*40%z = 110%z ⇔
⇔ 105%*6 + (100+x)%*4 = 11 ⇔ 105*6 + (100+x)*4 = 1100 ⇔
⇔ 630 + (100+x)*4= 1100 ⇔ 100+x= 117,5 ⇔
x%=17,5%.
19 sty 00:53