| 1 | |
dx | |
| x+x3 |
| 1 | ||
∫ | dx = teraz ułamki proste. | |
| x*(x2+1) |
| 1 | ||
Hej, jak rozwiązać tę całkę? Jakoś nie mogę. Próbowałem podstawiać x3 i | ... | |
| x |
| 1 | A | Bx+C | |||
= | + | ⇔ | |||
| x*(x2+1) | x | x2+1 |
| 1 | 1 | x | ||||
∫ | dx=∫ | dx−∫ | dx= | |||
| x*(x2+1) | x | x2+1 |
| 1 | ||
=ln|x|− | ln(x2+1)+C | |
| 2 |
| 1 | ||
∫ | dx=... | |
| x(x2+1) |
| 1 | A | Bx+C | |||
= | + | /*x(x2+1) | |||
| x(x2+1) | x | (x2+1) |
| ⎧ | 0=A+B | |
| ⎨ | 0=C | |
| ⎩ | 1=A |
| ⎧ | A=1 | |
| ⎨ | B=−1 | |
| ⎩ | C=0 |
| 1 | 1 | −x | 1 | 2x | ||||||
∫ | dx=∫ | dx+∫ | dx=ln|x|− | ∫ | dx+C= | |||||
| x(x2+1) | x | x2+1 | 2 | x2+1 |
| 1 | |x2+1| | |||
=ln|x|−∫ | dt+C=ln|x|−ln|t|+C=ln|x|− | +C | ||
| t | 2 |
Dziękuję!