proszę o rozwiązanie
Michał: wykaż że wielomian W(x) = 2x4 + 5x3 −5x −2 jest podzielny przez wielomian
P(x) = x3 + 2x2 −x −2
P(x) = (x +2)(x−1)(x+1) ⇒ x = −2 , x = 1 , x = −1
W(−2) =0
W(−1) = 0
W(1) = 0
czy wystarczą te obliczenia aby wykazać że W(x) jest podzielny przez P(x)
i jeszcze jedno zadanie
Pole czworokąta wupukłego ABCD jest równe S Wykaż że S ≤ IABI*IBCI + ICDI *IADI
18 sty 21:24
Eve: dla wielomianów wystarczy
18 sty 21:26
Gray: Pierwsze: tak, wystarczy.
Drugie: pole czworokąta ABCD = pole trójkąta ABC + pole trójkąta CDA.
| | 1 | |
Pole trójkąta ABC = |
| |AB|*|BC| sin∡(BAC) ≤|AB|*|BC|, itd. |
| | 2 | |
18 sty 21:30
Gray: *sin∡(ABC)
18 sty 21:31
Michał: | | 1 | |
pole trójkąta CDA = |
| ICDI * IADI sinkątaADC ≤ ICDI * IADI czyli
|
| | 2 | |
i co dalej czy obustronnie dodać
18 sty 22:00
Gray: Dodać.
18 sty 22:09
Michał: | 1 | |
| ( AB|*|BC| sin∡(BAC + ICDI * IADI sin∡ADC ) ≤ I AB|*|BC|, + ICDI * IADI
|
| 2 | |
AB|*|BC| sin∡(BAC + ICDI * IADI sin∡ADC ≤ 2 ( I AB|*|BC|, + ICDI * IADI )
i co dalej
18 sty 22:21
Michał: czy tu wystarczy komentarz że lewa strona jest zawsze większa od prawej
18 sty 23:07
Gray: | | 1 | |
Pole czworokąta ≤ Pole trójkąta ABC + Pole trójkąta CDA ≤ |
| (|AB||BC| + |CD||AD|)≤ |
| | 2 | |
≤|AB||BC| + |CD||AD|
Koniec.
19 sty 07:05
Michał: dziękuję bardzo
19 sty 19:39