Całka przez podstawienie
Des: ∫cos7xsinxdx
t= ?
ktoś pomoże?
18 sty 21:20
Gray: ? = cosx
18 sty 21:24
Des: no faktycznie udało się dzięki
18 sty 21:28
18 sty 21:57
Gray: t=2√x
18 sty 22:02
Des: No udało się.. coś mi ten sinus nie pasował, ale już ogarnąłem jak sobie z nim poradzić

Dzięki po raz kolejny

a tutaj
to w nawiasie jest potęgą
mam tutaj t= e do tej potęgi wziąć?
18 sty 22:10
Draghan: | | 2 | |
Spróbuj |
| . A nóż−widelec się uda.  |
| | x | |
18 sty 22:13
Gray: Uda się.
18 sty 22:17
Des: No udało się

Dzięki
tutaj t= tgx? Tak robię i coś mi nie wychodzi..
18 sty 22:30
Des: dobra udało się

a ten?
18 sty 22:43
J:
| | 1 | | dt | |
t = tgx , dt = |
| dx .... = 10∫ |
| dt
|
| | cos2x | | √t | |
| | 1 | | dt | |
2x = t, ln2*2xdx = dt .... = |
| ∫ |
| |
| | ln2 | | √1−t2 | |
19 sty 06:05