orawdopodobnie
***prawdopodobieństwo***: 7.130. Student umie odpowiedzieć na 30 pytań spośród 45 zamieszczonych w zestawie
egzaminacyjnym. Losuje 4 pytania. Jeśli odpowie na 4 pytania, otrzyma ocenę bardzo dobrą,
jeśli na 3 pytania − dobrą, na 2 − dostateczną. Oblicz prawdopodobieństwo, że :
a) otrzyma ocenę bardzo dobrą
b) otrzyma co najmniej ocenę dostateczną
22 lis 14:04
...: nikt nie umiem prawdopodobieństwa? tyle matematyków podobno i nic?
23 lis 19:12
23 lis 19:34
Eta:
Matematycy też mają obowiązki domowe

45 pytań : na 30 pytań jest przygotowany , na 15 pytań nie jest
więc
A −− bdb , gdy odpowie na 3 lub 4 pytania
| | | | | | | |
IAI = | * | + | = ........ policz te kombinacje
|
| | | | |
b) B −− co najmniej dostateczna : to dst lub db lub bdb
wprowadzamy zd. przeciwne do B
B
' −−− otrzyma ocenę ndst
czyli trafi 1 pytanie z 30 i 3 pytania z 15 lub wszystkie 4 pytania
z 15 pytań
zatem:
| | | | | | | |
IB'I = | * | + | =........ dokończ
|
| | | | |
| | IB'I | |
P(B')= |
| =.........
|
| | IΩI | |
to: P(B) = 1 − P(B
') =......
Dokończ , to już proste rachunki .......policz te kombinacje i to wszystko
23 lis 19:57
jjhjjj: γγγγγββββββββ
9 lis 11:41
jjhjjj: δδδδδδδ
9 lis 11:42
Blackfish: Dziękuję Eta.
Drobny błąd. W A − − bdb, gdy odpowie na 4 pytania [a nie na 3 lub 4] a więc:
2 sty 20:16
.:
10 kwi 00:31