Nie=
proste: Rozwiąż nierówność:
5√x−3>x+1
Jak się za to zabrać?
Wiem ,że pierw dziedzinę należy podać (x≥3) oraz x≥−1 i poobliczać, tylko chyba później trzeba
zastanowić się jak wygląda nierówność jak x+1<0 ? Co w takim wypadku robić? Proszę o pomoc
pozdrawiam .
18 sty 21:03
Hajtowy:
Podnosimy do kwadratu obustronnie...
25(x−3) > (x+1)
2
25x − 75 > x
2+2x+1
x
2−23x + 76 < 0
√Δ=15
x
1= ...
x
2= ...
Pamiętaj o dziedzinie!
18 sty 21:08
Hajtowy: Pamiętaj, że rozwiązaniem NIERÓWNOŚCI jest wykres jakiś

Odp z wykresu to nie wszystko, bo należy uwzględnić dziedzinę.
Do boju! Gotowca nie dostaniesz
18 sty 21:10
proste: Ok tak samo mi teraz wyszło. To jeśli masz jeszcze chwilkę to mam inny przykład:
√x−5≥11−x Jak tutaj po kolei postępować?
18 sty 21:11
proste: Ok

Dziękuję , wyszło mi (4,19) Teraz problem z tym drugim zadaniem
18 sty 21:12
proste: Zrobiłem sobie i wyszło dobrze takim dziwnym sposobem z przenoszeniem i podstawianiem za
pierwiastek t , ale chcę się nauczyć to robić normalną metodą
18 sty 21:13
Draghan: Musisz pamiętać, że przy nierównościach należy bardzo uważać na znaki. Podnosząc do kwadratu
szczególnie.
Akurat w tym przypadku (założyłeś, że x ≥ 3) obie strony są zawsze nieujemne i podniesienie do
kwadratu nie zmieni znaku żadnej z nich.
18 sty 21:18
proste: Więc robiłem po kolei przykład:
√x−5≥11−x następująco :
1) Wyznaczyłem dziedzinę
Liczba pod pierwiastkiem musi być zawsze większa lub równa zero, zatem x≥5
Teraz zapisałem, aby dało się podnieść do kwadratu bez zmiany znaku 11−x≥0 , czyli x≤11
Teraz dałem nie wiem czy dobrze część wspólną

Dziedzina: x∊<5,11>
Podniosłem do kwadratu no i rozwiązałem ten "przypadek" , z czego wyszło : x1=9 , x2=14 ,zatem
x∊<9,14> Tutaj zakończyła mi się inwencja twórcza i nie wiem co dalej
18 sty 21:18
5-latek: Chcac podnosic do kwadratu musisz byc pewny ze masz obie stony nieujemne Dlatego zakladasz ze
x−5≥0 i 11−x≥0
Teraz jestes pewiem ze nierownosc nie zmieni CI zwrotu
18 sty 21:18
5-latek: Twoja inwencja tworcza sie zakonczy jak sprawdzisz rozwiaania z dziedzina
18 sty 21:20
proste: Aha, ok to drugi przypadek
Dziedzina nadal x≥5 ale teraz to co po drugiej stronie ujemne , tak? czyli 11−x<0 , więc x>11
Część wspólna : x>11
No i teraz podnosząc do kwadratu zapewne należy zmienić znak :
więc zmieniam , delta 25, x1= 14 i 9

lecz tym razem mniejsze lub równe zero wiec x∊(−
∞,9> u <14,
∞)
po połączeniu z dziedziną wychodzi Odp : x>11
Proszę powiedzieć gdzie robię błąd bo na pewno robie
18 sty 21:23
proste: Tak zapomniałem w pierwszym przypadku zapisać, że po uwzględnieniu dziedziny mamy x∊<5,11>,
jeżeli dobrze podałem wszystko
18 sty 21:26
proste: Bardzo bym prosił kogos o napisanie jakiegoś schematu jak robić ten drugi przypadek ,bo o ile
zrozumiałem, że w pierwszym przypadku aby mozna było podnieść do kwadratu w drugim nie za
bardzo wiem jak zmieniać ten znak przy nierówności i jak później uwzględniać to w dziedzinie
18 sty 21:27
proste: Aż tak pomieszałem?
18 sty 21:34
Draghan: Możesz podnosić do kwadratu, jednak pamiętaj, że możesz mieć 4 przypadki.
Oznaczę sobie, że niebieski kolor, to coś większego od zera,
zaś czerwony − mniejszego od zera.
1. L < P ⇒ L2 > P2
2. L < P ⇒ L2 < P2
3. L < P ⇒ nierówność tożsamościowa
4. L < P ⇒ nierówność zawsze fałszywa
18 sty 21:42
proste: Wielkie dzięki
19 sty 17:06