DYSTRYBUANTA
Ponx: Hej, mam funkcję
| | ⎧ | 0 gdy x≤0 | |
| f(x) = | ⎩ | e−x gdy x>0 |
|
Proszę o pomoc. od (−oo, 0) P(X<a)=0, jak policzyć dla 0,+inf?
18 sty 20:58
Ponx: Problem jest taki,że nie wychodzi mi 1. Czy to możliwe?
18 sty 21:03
Gray: ∫f(x)dx= −e−x+c więc licząc po przedziale (0,∞) wychodzi Ci: −e−∞ + e0 =1 więc OK, tzn.
f jest gęstością.
18 sty 21:07
Gray: P(X<a) = 0, dla a≤0 oraz
dla a>0:
P(X<a) = ∫[0,a]f(x)dx= −e−x|0a = 1−e−a.
18 sty 21:09
Ponx: Rozumiem, czyli 1−e−a jest OK?
18 sty 21:11
Ponx: Normalnie zapisuje się dystrybuante jak napisałeś to w 2 poście?
18 sty 21:21
Ponx: I rysując wykres dystrybuanty uwzględniam, że dla x>0 mam funkcje 1−e−a
18 sty 21:22
Ponx: ?
18 sty 21:22
Gray: Tak. Tak. Tak.
20 sty 08:20
Ponx: DZIEKI
20 sty 15:13