Zadanie maturalne
Dżepetto 18: V walca =432π. Wyznacz długość promienia podstawy takiego walca, którego pole powierzchni
całkowitej jest najmniejsze. Oblicz to pole.
Niestety nie mogę wpaść jak uzależnić funkcję, która powstanie od jednego czynnika. Proszę o
pomoc
18 sty 20:16
Eta:
| | 432 | |
V= πr2*H ⇒ r2*H=432 ⇒ H= |
| |
| | r2 | |
| | 864π | |
Pc= 2πr2+2πrH = 2πr2+ |
| |
| | r | |
P
'c(r)=............. P
'(r)=0 ⇒ r
min= 6 , to H=....
P
c=.......
18 sty 20:29
Dżepetto 18: Zupełnie nie rozumiem dlaczego ciężko jest mi wpaść na to jak doprowadzić do uzależnienia od
jednego czynnika [ w tym przypadku od r]... Chyba przerobiłem zbyt mało zadań tego typu

Dziękuję Eta!
19 sty 21:28
Dżepetto 18: Jeszcze jedno pytanko: powiedziałabyś mi jaka jest tu dziedzina( do jakiego przedziału należy r
) i skąd ją wyliczasz?
19 sty 21:34
Eta:
r>0
19 sty 23:51
Dżepetto 18: Dziękuję
20 sty 19:49