matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
∫arcsin(p{U{x}{1+x}}
Soku:
x
∫arcsin(
√
)
1+x
18 sty 20:16
Gray:
Przez części: u'=1 ⇒ u=x+1
1
1
1
v=Twoja funkcja ⇒ v' =
=
√
1−x/(1+x)
2
√
x/(1+x)
(1+x)
2
√
x+1
1
=
√
1+x
2
√
x
(1+x)
2
√
x+1
1
Twoja całka = (x+1)*Twoja funkcja − ∫(x+1)
√
1+x
dx=
2
√
x
(1+x)
2
1
=(x+1)*Twoja funkcja − ∫
dx = (x+1)*Twoja funkcja −
√
x
+ C
2
√
x
Mniej więcej tak, ale sprawdź, czy wszystko OK.
18 sty 20:34