Zadanie maturalne
Dżepetto 18: Wyznacz wszystkie wartości parametru a, dla których równanie ||x−3| −2| = a ma dokładnie trzy
pierwiastki.
|x−3| −2 = a i |x−3| −2 = −a
x−3 = a+2 i x−3 = −a−2 i x−3 = −a+2 i x−3 = a−2
x=a+5 i x=1−a i x=5−a i x=a+1
Ktoś nakieruje jak wyznaczyc tylko 3 parametry a?
18 sty 20:02
Ada: Spójnikiem jest tu lub !
Kiedy np. x1=x2 i x2≠x3≠x4
18 sty 20:04
Dżepetto 18: Wybacz, mylę kiedy wstawić lub/i.
Odnośnie wskazówki wiem o tym lecz nadal nie mogę wpaść
Ps. odpowiedź to a=2
18 sty 20:09
Eta:

Graficznie :
f(x)= ||x−3|−2| i
g(x)= a
dla a=2 równanie f(x)= a ma trzy rozwiązania
18 sty 20:44
Dżepetto 18: Dziękuję Eta, wszystko ślicznie narysowane
19 sty 22:04
Eta:

...... tylko
odzew z jednodniowym opóźnieniem
19 sty 22:21
PW: No już tak się nie zamartwiaj
19 sty 22:49
Eta:
@ Dżepett18
zad / Wyznacz liczbę rozwiązań równania ||x−3|−2|=a
w zależności od parametru "a" i narysuj wykres g(a)
19 sty 23:43