pomocy
kleocat: Srodkowa AM trojkata ABC ma dlugosc rowna polowie dlugosci boku BC. Miara kąta między AM i
wysokoscia AH ma 40o . Wyznacz miary katow trojkata ABC.
18 sty 19:41
pigor: ..., z warunków zadania: |∡BAC|= 90
o (dlaczego?)
ΔABM − równoramienny i 2|∡ABM|=40
o ⇒ |∡ABM|=20
o,
zatem odp.
90o,20o, 70o − szukane miary kątów . ...
18 sty 19:55
kleocat: niestety w odp jest 25,65 i 90
18 sty 19:58
kleocat:

ja to tak widze
18 sty 20:03
kleocat: ale skad wiadomo ze kat ACB to 90 ?
18 sty 20:05
kleocat: prosze o pomoc
18 sty 20:09
Mila:

ΔACB− Δprostokątny.
środek okręgu opisanego na tym trójkącie leży w środku przeciwprostokątnej.
Srodkowa CS=R ⇔jest równa połowie boku AB.
Jeżeli środkowa jest równa połowie boku do którego jest poprowadzona to oznacza, że
poprowadzono ją z wierzchołka kąta prostego.
18 sty 20:49
pigor: ... racja,; przepraszam zbyt ...

frywolnie podszedłem
do danych zadania, ... po cóż by była mowa o tej wysokości

,
18 sty 20:58
pigor: ... no i kąt 40o jest nie tam gdzie myślałem; starczy na dzisiaj idę stąd .
18 sty 21:01
Mila:
Wg Twojego rysunku z godziny 20:3
∡C=65o
∡A=90o
∡B=25o
18 sty 21:09