matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
hospital
aaa:
granica z de hospitala
e
3x
−3x−1
otóż mam problem z granicą: lim x−>0
wolfram ówi ze to
sin
2
(5x)
nieskonczonosc, wg mnie natomiast jest to tak: wychodzi 0/0 wiec rozniczkuje:
e
3x
−3x−1
3e
3x
−3
0
lim x−>0
= lim x−>0
= [
] = lim
sin
2
(5x)
10sin(5x)cos(5x)
0
9e
3x
9
x−>0
= [
]
10(5cos
2
(5x)−5sin
2
(5x))
50
czy dobrze robie?
18 sty 19:27
aaa:
nikt nie pomoże?
18 sty 19:45
Dawid:
9
Chyba źle coś wpisujesz bo wynik to
50
18 sty 19:50