Udowodnij podzielność przez 3
kuchcik: Udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej n liczba 10n+1−7 jest podzielna przez 3 korzystając
z cechy podzielności liczb naturalnych przez 3.
18 sty 18:33
Saizou :
10≡1 mod3
10n≡1 mod3
oraz
−6≡0 mod3 zatem
10n−6≡0 mod3 stąd 3l10n+1−7
18 sty 18:37
Kacper:
Dla n=2 mamy liczbę 10
2+1−7=101−7=94, 94 nie jest podzielna przez 3
18 sty 18:47
Eta:
Myślę,że taka miała być ta liczba: 10n+1−7
10n+1= 1000000000 . .. 0 −− jedynka i n+1 zer
10n+1− 7 , to składa się z 99999999 ... 3 , n −− dziewiątek i na końcu 3
wniosek ...........
18 sty 18:51
Eta:
18 sty 18:52
Saizou :
wlaśnie coś mi nie pasowało, bo
10n−6=999...94
9(n−1)+4=9n−9+4=9n−5 a to nie dzieli się przez 3
18 sty 18:52
jasiek:
Nikt by nie sprawdzał : czy wiemy ile to jest 1−7 ?
18 sty 18:53
Saizou :
eh... źle sobie przpisałem
10
n≡
1 mod3
eh... już nie myślę, za dużo logiki dzisiaj
18 sty 18:54
kuchcik: Dzięki za odpowiedzi. Dobra spostrzegawczość Eta, bo wcięło mi prawidłowe wyrażenie. Czy to
jest poprawnie formalnie wyjaśnienie? A to co Saizou napisał to nie znam tego sposobu...
18 sty 19:07
Kacper:
Bo tego się nie uczy w liceum/technikum.
18 sty 19:09
kuchcik: To ciekawe co piszesz, bo to zadanie z podręcznika do liceum kl. 1.....
18 sty 20:21