18 sty 18:29
Kacper:
Wysyłasz około 100 zadań i chcesz gotowca?
18 sty 18:34
czarna: nie do 4 zadania tylko oprocz 2 i 5 bo mam zrobione reszta nie !
18 sty 18:36
Kacper:
4 zadania z którego działu?
18 sty 18:38
czarna: potęgi i pierwiastki, logarytmy, działania na liczbach, zastosowaniewzorow skroconego mnozenia,
dowodzenie pierwsza strona jak sie to otwiera zadanie 1, 3, 4 te zadania bo dwa jakos zrobiłam
18 sty 18:42
Janek191:
Zrobię z.3
18 sty 18:45
Janek191:
z.3
a) x = log
√2 2
√2 = 3, bo (
√2)
3 = (
√2)
2*
√2 = 2
√2
| | 1 | | 1 | |
b) log x = − 3 ⇔ x = 10−3 = |
| = |
| = 0,001 |
| | 103 | | 1000 | |
| | 1 | | 1 | |
c) logx 9 = − 2 ⇔ x−2 = 9 = 32 = ( |
| }−2 ⇔ x = |
| |
| | 3 | | 3 | |
d) x = log 100 − log
2 8 = 2 − log
2 2
3 = 2 − 3 log
2 2 = 2 − 3*1 = 2 − 3 = − 1
e) x =25
log5 2 = ( 5
2}
log5 2 = 5
2 log5 2 = 5
log5 22 = 5
log5 4 = 4
18 sty 18:53
Janek191:
z.3
a) x = log
√2 2
√2 = 3, bo (
√2)
3 = (
√2)
2*
√2 = 2
√2
| | 1 | | 1 | |
b) log x = − 3 ⇔ x = 10−3 = |
| = |
| = 0,001 |
| | 103 | | 1000 | |
| | 1 | | 1 | |
c) logx 9 = − 2 ⇔ x−2 = 9 = 32 = ( |
| }−2 ⇔ x = |
| |
| | 3 | | 3 | |
d) x = log 100 − log
2 8 = 2 − log
2 2
3 = 2 − 3 log
2 2 = 2 − 3*1 = 2 − 3 = − 1
e) x =25
log5 2 = ( 5
2}
log5 2 = 5
2 log5 2 = 5
log5 22 = 5
log5 4 = 4
18 sty 18:53
czarna: dziękuje za 5 przykładów z zadania 3 Janek191
18 sty 19:03
czarna: a zrobi mi ktoś to 1 .? bo tego w ogole nie czaje jakie wzory i w ogole.?
18 sty 19:24
Eve: zad 1?
18 sty 19:26
czarna: tak z tej pierwszej strony co sa potegi, pierwiastki ..
18 sty 19:29
Eve:
a) licznik: dodaj wykładniki, mianownik 40=? odpowiedz, może coś policzę sama
18 sty 19:34
czarna: w zad 1 w a) wyszło mi 1

a jak ten przykłąd z zadania 3 rozwiazać ł) x= log
2 4 + 2log
3 1 .? zrobi i ktoś
18 sty 19:38
Eve: dobrze
18 sty 19:39
Eve:
b) √4=? dodaj do 7, policz pierwiastek, dodaj do 6, napisz wynik
zaraz się zajme tymi logarytmami
18 sty 19:40
5-latek: log31=0 bo 30=1
wiec log24+2*0=
18 sty 19:40
Eve: 5−latku i ty do szkoły nie chodzisz?, nie wierze
18 sty 19:43
Eve: zrezygnowałaś?
18 sty 19:52
czarna: w pierwszym b) bedzie 3 .?
18 sty 19:55
Eve: tak
c) zastosuj wzory skróconego mnożenia do obu nawiasów, zostaw nawiasy, zapisz wynik
18 sty 20:00
Eve: w d) sorki
18 sty 20:01
Eve: w e) to samo, f) rozwiąże
18 sty 20:01
czarna: nie wiem w ogóle o co chodzi w tym c
18 sty 20:02
Eve:
ze wzoru skróconego mnożenia
8−√15+2(√8−√15)(√8+√15)+8+√15=
16+2√(8−√15)(8+√15)=
16+2√64−15=... dalej ty
18 sty 20:07
czarna: a w d mi nie pasuje wzor (a−b)(a+b)= a
2− b
2
a (a+b)
2 duze liczby mi wychodzą i w e też nie wiem
18 sty 20:08
Eve: w c) (a+b)2=a2+2ab+b2
jak jest (a−b)2, to jest −2ab
18 sty 20:08
Eve: ty masz (a−b)2(a+b)2, znasz taki wzór?
18 sty 20:09
czarna: do tego f) to bedzie 16+2{49}= 16+2*7=16+14=30.?
18 sty 20:13
czarna: nie znam tego wzoru co mi napisałaś
18 sty 20:14
Eve: patrz post 20.07
18 sty 20:15
Eve: ja tez nie
18 sty 20:16
czarna: nie zrobię c. bo nie wiem jak tych pierwiastkow sie pozbyc ... aj
18 sty 20:17
Eve: 20.08 napisałam ci wzory, musisz się pomęczyć, inaczej żadnego gotowca więcej
18 sty 20:19
5-latek: Eve naprawde nie chodze do szkoły.
18 sty 20:20
czarna: ten co mi napisalas o 20:07 przykłąd f to go dokonczyłam

czy dobrze .? bo nie wiem o co
chodzi zebym zobaczyla post
18 sty 20:22
Eve: oki
małolatku wierzę juz
18 sty 20:22
Eve: czarna ok
18 sty 20:23
czarna: a d.? jaki wzor jak Boga zaden i nie pasuje

pomoz a o tym c nie mowie juz
18 sty 20:26
18 sty 20:33
Eve: no w d) to co pisałam o 20.08, pomyliłam z c)
18 sty 20:34
czarna: g) (√2+√3 −√2−√3)2=
2+√3+2(√2+√3) (√2−{3}) +2−√3=
4+2√(2+√3)(2−√3)=
4+2√4−9=
4+2 √13=
4+2√13 dobrze .?
18 sty 20:39
Eve: ok

tylko 4−3

nie 4−9
18 sty 20:43
5-latek: Zle
Po pierwsze √4−9 jak piszse PW talie zwierze nie istnieje bo masz pos pierwiastkiem
(−5)
po drugie (2+√3)(2−√3= 22−(√3)2= 4−3=1 i √1=1
18 sty 20:45
Draghan: √4−9 ∊ C
18 sty 20:46
5-latek: Mowimy oczywiscie o liczbach ze zbioru R
18 sty 20:48
czarna: to bedzie 4+2 √4−3=
4+2 √1 i tak zostawić .?
d) (3√2−3)2 * (3√2+3)2=
−3√2+2 (3√2−3) +3 * 3√2+2 (3√2+3)+3= to tak będzie początek .?
18 sty 20:49
czarna: aha spoko dzięki
18 sty 20:51
Eve:
(9*2−2(3√2−3)+9)(9*2+2(3√2−3)+9) − poprawiam
18 sty 20:52
5-latek: Przeciez mozesz to dokonczyc
4+2√1= 4+2*1=4+2= .....
d) musisz najpierw wykonac potegowanie (wazniejszse od mnozenia
Przeciez znasz wzory (a−b)2= a2−2ab+b2
(a+b)2=a2+2ab+b2
18 sty 20:54
czarna:
d) (18−2(3√2+9) (9*2+2(3√2−3)+9
(18−2(3√2−3)+9) (18+2(3√2−3)+9
(18−6√2+6+9) (18+6√2−6+9)
(−6√2+33)(6√2+21)
i te skróce 33*21 = wyjdzie taka duza liczba.?
18 sty 21:28
5-latek: (3√2−3)2=18−2*9√2+9=27−18√2
(3√2+3)2= 18+2*9√2+9= 27+18√2
(27−18√2)(27+18√2= Widzisz wzor skroconego mnozenia (a−b)(a+b)=a2−b2?
czyli to sie rowna dalej 272−(18√2)2=729− 648= policz
18 sty 21:38
5-latek: Czarna rozne sa liczby . Wszystkie sa piekne
18 sty 21:39
czarna: noo tak

widze wzor ale ja nie wiem jak ja robie ze to mi nie wychodzi massa

jakas no i
mniejsza liczba wyszła tak samo e robilam i tez zle wzor podstawiłąm
18 sty 21:44
5-latek: Musisz robic wiecej przykladow to bedzie dobrze
18 sty 21:49
czarna: a powiesz mi jak do c mam sie zabrac .?

bo to masakra całkiem
18 sty 21:51
5-latek: Jeszcze chwile bede na forum to napisz przyklad . Jak bede umial to CI pomoge
18 sty 21:54
czarna: już Ci pisze
18 sty 22:04
czarna: nie przepisze Ci tego bo tam ułamki mam jak bys mogł to tam jest link i to na samej pierszej
stronie zadanie 1
18 sty 22:09