Hospital
romangestarinside: limx−>∞ x2−lnx2
Cześć! Jak rozwiązać taki przykład? Mógłby ktoś mnie naprowadzić? Pozdrawiam
18 sty 18:16
romangestarinside: przypominam się
18 sty 18:36
romangestarinside: help
18 sty 18:49
Dawid:
| lnx2 | | ∞ | | | | 2lnx | | 1 | | lnx | | ∞ | | | |
| = |
| = |
| = |
| * |
| = |
| = |
| = |
| = |
| x2 | | ∞ | | 2x | | x | | 2x | | x2 | | ∞ | | 2x | |
Zatem mamy
18 sty 18:58
Dawid: I to by było na tyle w tym temacie
18 sty 19:00
romangestarinside: Bo ja to zrobiłem tak, że obydwie strony zrobiłem przez e
I miałem lim ex2−elnx2 e z ln mi się skróciło i dalej też podobnie poszedłem. Nie
byłem tylko przekonany czy Hospitala można tak fragmentarycznie stosować, ale u siebie tak to
wygląda. I też mi wyszło 1 w nawiasie.
18 sty 19:05
romangestarinside: W każdym razie wynik taki sam. Dziękuję za pomoc.
18 sty 19:05