Zadanie nr 7 -funkcja
5-latek: dana jest funkcja f(x)= x+2Uzasadnij ze ona jest roznowarosciowa
.Znajdz f(N) i f(C) obrazy zbiorow liczb naturalnych i calkowitych
Df=(−oo,+oo) x1,x2 ∊Df
x1≠x2 to x1−x2≠0 f(x1)−f(x2)≠0
x1+2−(x2+2)≠0 to x1+2−x2−2≠0 f(x1)−f(x2)≠0 wiec funkcja jest roznowartosciowa
Natomiast co do obrazow to dla liczb naturalnych obraz bedzie sie zaczynal od 2 ale nie weim
jak to zapisac
Natomiast dla liczb calkowitych obrazem beda liczby calkowite z przedzialu (−oo.+oo) ale jak to
zapisac
18 sty 18:06
Janek191:
f( ℕ0 ) = { 2,3,4,5, ... }
f ( ℂ ) = ℂ
18 sty 18:23
5-latek: Dzieki
18 sty 18:27