matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Czy szereg n!/(2n)! jest zbieżny
analiza:
n!
Czy szereg ∑
jest zbieżny
(2n)!
Czy to zadanie można zrobić przez kryterium D'Alemberta ? Wyszlo 1/2 czyli jest zbieżny ale nie wiem czy dobrze
18 sty 18:02
Marcin:
Pokaż jak to robisz
18 sty 18:03
Saizou :
no to liczysz
a
n+1
(n+1)!
(2n)!
n+1
=
*
=
=.....
a
n
(2n+2)!
n!
(2n+2)(2n+1)
18 sty 18:08