Równania z wartością bezwględną :)
ppawzik: Równania
a) 8/x−2 = |x|
b) 12/|x−4|= x
c) |x/x+4|=1
d) 1/|x+1|= 2/|2x−3|
18 sty 17:32
5-latek: ja bym to rozwiaazal tak np
| | 8 | | 8 | | |x| | |
a) |
| =|x| dla x≠2zapiszse sobie to tak |
| = |
| i z proporcji |
| | x−2 | | x−2 | | 1 | |
8*1=(x−2)*|x|
teraz dla x≥0 |x|=x to nasze rownanie bedzie mialo postac 8=(x−2)*x i to rozwiaz
Natomiast dla x<0 nasze rownanie bedzie mialo postac 8=(x−2)*(−x) bo dla x<0 |x|=−x
i to rozwiaz
Jesli w ktoryms rozwiazaniu wyjdzie x=2 to wyrzuc z rozwiazania bo x=2 nie nalezy do dziedziny
18 sty 17:42
pigor: ..., baw się przedziałami, lub np. tak :
d) 1| x+1| = 2|2x−3 | i x+1≠0 i 2x−3≠0 ⇔
⇔ 2|x+1| = |2x−3| i x≠ −1 i x≠ 32 ⇔
⇔ 2(x+1) = −(2x−3) v 2(x+1) = 2x−3 i (*) x∊R\{−1,32} ⇒
⇒ 2x+2 = −2x +3 v 2x+2 = 2x−3 ⇔ 4x = 1 v 2= −3,
stąd i z (*) x = 14 − szukane rozwiązanie danego równania.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
18 sty 18:00