f
logika:
t = 2 − 3cosx
dt = −3sinx
dobre podstawienia ?
18 sty 17:29
logika: i jeszcze mam taki drugi przykład:
t = 2 +
√x
dt2
√x = dx
ok ?
18 sty 17:33
logika: ?
18 sty 17:51
Dawid: no nie bardzo bo nie pozbyłeś/aś się x bo masz dt2√x
18 sty 17:56
Dawid: Wymyśl inne podstawienie
18 sty 17:56
Dawid: Co do pierwszego to dt=3sinxdx
18 sty 17:59
logika: nie wiem jakie

nic nie pasuje
19 sty 15:10
J:
| | 2t | |
t = √x , t2 = x , 2tdt = dx ... = ∫ |
| dt = .. |
| | 2+t | |
19 sty 15:14
logika: dzięki.
19 sty 15:21
logika: a w takim przykładzie:
co podstawiać? Bo x
3 i x + 1 nie pasuje
19 sty 15:22
J:
| | x3+1 | | 1 | |
= ∫ |
| dx − ∫ |
| dx ... w pierwszej rozłóż licznik... |
| | x+1 | | x+1 | |
19 sty 15:24
Saris: Podziel pisemnie
19 sty 15:24
J:
| | x3+1 | | 1 | |
= ∫ |
| dx − ∫ |
| dx ... w pierwszej rozłóż licznik... |
| | x+1 | | x+1 | |
19 sty 15:24
logika: znalazłem taki sposób:
t = x + 1
dt = dx
x = t − 1
| | (t−1)3 | | t3−3t2+3t−1 | |
= ∫ |
| dt = ∫ |
| dt |
| | t | | t | |
jeszcze wracając do poprzedniego przykładu mając:
| | t | |
2∫ |
| dt to znów przez podstawienie obliczać ? |
| | 2+t | |
19 sty 15:29
J:
| | t | | t+2 | | 1 | |
∫ |
| dt = ∫ |
| dt − 2∫ |
| dt = .. |
| | t+2 | | t+2 | | t+2 | |
19 sty 15:31
logika: ok dzięki
19 sty 15:32
logika: a możesz pomóc jeszcze w takim przykładzie:
19 sty 15:40
J:
pierwsze podstawienie Eulera ...
√x2−2 = t − x ... i powinieneś dojść do całki:
19 sty 15:46
radek: Podstawienie eulera?
19 sty 15:47
J:
..a masz lepszy pomysł...?
19 sty 15:48
J:
..sprawdź odpowiedź, czy jest: arctg(x + √x2 − 2) + C ..?
19 sty 15:50
J:
sorry .. = 2arctg(x + √x2 − 2) + C ...
19 sty 15:51
J:
| | √2 | | √2 | |
...nie .. wynik tej całki to: − |
| arcsin |
| + C |
| | 2 | | IxI | |
19 sty 15:59
logika: nie mam odpowiedzi a co to jest podstawienie eulera ?
19 sty 16:01
radek: Poczytaj sobie w internecie o tym . Bo są aż 3 podstawienia
19 sty 16:03
J:
jeśli nie przerabialiście jeszcze , to nie mam pomysłu na tą całkę ...
19 sty 16:06