parametr m
Blue: Dla jakich wartości parametru m równanie 4m
2x−1= 2m +x ma dokładnie jedno rozwiązanie
spełniające warunek |x|>x

Proszę o pomoc z tym zadankiem
18 sty 16:51
razor: 4m
2x−x = 2m+1
x(4m
2−1) = 2m+1
| | 2m+1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
x = |
| = |
| , m ≠ − |
| , m ≠ |
| (dla m = − |
| − nieskończenie |
| | 4m2−1 | | 2m−1 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
wiele rozw., m = |
| − brak rozw.) |
| | 2 | |
|x| > x dla x < 0
2m−1 < 0
| | 1 | | 1 | | 1 | |
m∊(−∞,− |
| )∪(− |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
18 sty 16:59
ICSP: |x| > x ⇒ x < 0
Mamy :
4m
2x − 1 = 2m + x
4m
2x − x = 2m + 1
x(4m
2 − 1) = 2m + 1
Chcemy podzielić równanie przez 4m
2 − 1. W celu uniknięcia przypadku dzielenia przez 0
rozważamy go osobno wcześniej :
| | 1 | |
Gdy m = |
| równanie jest sprzeczne |
| | 2 | |
| | 1 | |
Gdy m = − |
| równanie posiada nieskończenie wiele rozwiązań. |
| | 2 | |
Żaden z tych przypadków nie spełnia warunków zadania.
| | 1 | | 1 | |
Zakładamy teraz, ze m ≠ |
| ∧ m ≠ − |
| . Wtedy 4m2 − 1 ≠ 0 i dzielimy równanie przez |
| | 2 | | 2 | |
4m
2 − 1 dostając :
| | 2m +1 | | 1 | |
x = |
| = |
| |
| | 4m2 − 1 | | 2m − 1 | |
x < 0
2m − 1 < 0
| | 1 | | 1 | |
Ostatecznie : m ∊ (−∞ ; |
| \{− |
| } |
| | 2 | | 2 | |
18 sty 17:02
pigor: ..., a więc patrz i myśl, np. tak :
4m2x−1= 2m+x ⇔ 4m
2x−x= 2m+1 ⇔ (4m
2−1)x= 2m+1 ⇔
⇔ (2m+1)(2m−1)x= 2m+1) ⇔ (2m−1)x=1 i 2m+1≠0 i 2m−1≠0,
stąd i z warunków zadania x=
12m−1 i (*)
m≠±12 i
|x| >x ⇒
⇒ x=
12m−1 i
x<0 ⇒
12m−1< 0 ⇒ 2m−1<0 , a stąd i z (*) ⇔
⇔
m< 12 i m≠−12 ⇔
m∊(−∞;−12)U(−12;12) .
18 sty 17:14
Blue: Dziękuję

18 sty 17:35
Kacper:
3 rozwiązania?
18 sty 18:21