kulka
Klaudia: Do wyprodukowania 40 czekoladowych kulek zuzyto 4,32dm szesciennego masy czekoladowej . a) jaka
jest srednica kazdej kulki? wynik w centymetrach b) ile czekoladek w kształcie walca mozna
wyprodukowac z takiej samej ilosci masy, jesli wysokosc czekoladki jest taka sama jak srednica
kulki i dwa razy dłuzsza od promienia walca? w obliczeniach przymij ze π≈3. Błagam o pomoc
18 sty 16:48
Janek191:
| | 4 | |
a) 40* |
| π r3 = 4,32 * 1000 / *3 |
| | 3 | |
160 π r
3 = 12 960 / : 160
π r
3 = 81
Średnica kulki
−−−−−−−−−−−−−
dla π ≈ 3
d = 6 cm
=======
18 sty 18:36