Zbadać różniczkowalność danej funkcji f(x).
Arco: Zbadać różniczkowalność danej funkcji f(x) w punkcie x0=0.
f(x)= { x3, x<=0
{e−1/x, x>0 (e do pot. −1/x)
W jaki sposób obliczyć granicę prawostronną pochodnej f'(x). Otrzymuje symbol nieoznaczony i
nie potrafię sobie z nim poradzić. Z góry dzięki za pomoc.
18 sty 16:44
Gray: | | e−1/h | | h−1 | |
f'+(0) = limh→0+ |
| = limh→0+ |
| =H |
| | h | | e1/h | |
| | −h−2 | | 1 | |
=limh→0+ |
| =limh→0+ |
| =0 |
| | −h−2e1/h | | e1/h | |
18 sty 17:01
Arco: Dzięki za odp. Mam tylko 1 pyt., czy w mianowniku tej granicy nie powinno być h2 ?
18 sty 17:54
Gray: Nie. Pochodna 1/h to −1/h2 − pojawia się i w liczniku i w mianowniku, więc się redukuje.
18 sty 20:11
Arco: Nie wiem czy dobrze zrozumieliśmy się. Chodzi mi o sam początek, tam gdzie jest e−1/h/h , czy
tam nie powinno być w mianowniku h2 ? Rozumiem, że tam linijka poniżej jest to liczone z
twierdzenie de L'Hospitala? Proszę o poprawke jeśli źle myślę (dopiero zaczynam pochodne).
Pozdrawiam.
18 sty 21:03
Gray: Tam jest OK. Twoja funkcja to e−1/x, dla x>0. Tam nie będzie h2.
18 sty 21:11
Arco: Ale pochodna tej funkcji to e−1/h/h2, dlaczego więc h, a nie h2 ?
18 sty 21:16
Gray: Pierwsza równość to rozpisanie definicji, tj.
| | f(h)−f(0) | |
f'+(0)=limh→0+ |
| =... |
| | h | |
i tu podstawiam f(h)=e
−1/h oraz f(0)=0 zgodnie z definicją funkcji f. Dalej to przygotowanie
pod de l'Hospitala...
18 sty 21:23
Arco: OK, teraz zaczynam to rozumieć. Mam jeszcze jedno pytanie. Dlaczego wyprowadzając funkcję za
pomocą wzorów wychodzi coś innego?
18 sty 21:34
Arco: Czyli obliczając pochodną w konkretnym punkcie, należy posłużyć się definicją? Wzory się nie
przydadzą ?
18 sty 21:46
Gray: A z jakiego wzoru chcesz to liczyć? Punkt x0=0 jest wyjątkowy − tam następuje sklejenie −
funkcja może nie być różniczkowalna.
18 sty 22:24
Arco: Wielkie dzięki za pomoc. Czyli podsumowując, w przypadku takiego lub podobnego zadania
posługuję się wprost wzorem definiującym pochodną (który w przypadku x0=0 nieco upraszcza
się), liczę granicę prawo, lewostronną oraz f'(x0). Jeśli to wszystko jest równe to funkcja
jest różniczkowalna?
19 sty 08:12
Gray: Liczysz pochodne jednostronne z definicji − jeżeli są równe, to jest to pochodna f'(x0);
jeżeli są różne, pochodnej nie ma.
19 sty 08:28
Arco: Miałbym jeszcze dwa nurtujące mnie pytania. Czy jeśli mam zbadać różniczkowalność danej funkcji
f(x) w punkcie x0=0 i mam np. podaną funkcję e1/x dla x różnego od 0 oraz 0 dla x=0, to czy
jeśli granice funkcji f(x) przy x dążącym do 0− i 0+ wyjdą inne ( a w tym przypadku wyjdą),
tym samym funkcja będzie nieciągła, to czy świadczy to o tym, że nie będzie też w danym
punkcie różniczkowalna i jest koniec zadania?
19 sty 18:09
Gray: Tak.
19 sty 18:12