Zadania
Blue: zad.1 Uzasadnij, że wielomian W(x) = −12x
3+42x
2−49x+17 ma dokładnie jedno miejsce zerowe.
http://i61.tinypic.com/2hhlhnd.jpg
zad.2 Kąt między krawędzią boczną a podstawą ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma miarę α,
a kąt między jego krawędziami bocznymi tej samej ściany ma miarę β.
b) Wykaż, że cosβ= sin
2α
http://i62.tinypic.com/20gid5s.jpg
Może to być tak rozwiązane


Sorki za jakość, ale mam chwilową awarię skanera
18 sty 16:43
Eta:
ok

zad2. nieco krócej
| | 1 | | a | |
cosβ=.....= 1− |
| ( |
| )2 |
| | 2 | | x | |
| | a√2 | | 1 | | a | |
cosα= |
| ⇒ cos2α= |
| ( |
| )2 |
| | 2x | | 2 | | x | |
| | 1 | | a | |
to sin2α= 1− |
| ( |
| )2= cosβ |
| | 2 | | x | |
18 sty 17:01
Gray: Do 1. Być może dla Ciebie jest to oczywiste (dla osoby oceniającej może nie być), ale może
dopisz jakieś zdanie uzasadniające, że W ma miejsce zerowe. Z samej monotoniczności to jeszcze
nie wynika.
18 sty 17:07
Michał: Do1.
Ja bym napisał, że po prostu maksimum osiąga w tym punkcie 7/8 i jest to jednocześnie jego
miejsce zerowe. Myślę, że tyle wystarczy.
18 sty 17:11
Gray: Funkcja monotoniczna na całej prostej R nie posiada ekstremów...
18 sty 17:14
Blue: Gray, czyli wystarczy, że znajdę jakiś argument, dla którego jest wartość ujemna i jakiś, dla
którego jest wartość dodatnia i to wystarczy ?
18 sty 17:33
Kacper:
Po pierwsze wskaż dwa argumenty x
1,x
2 dla których f(x
1)*f
(x
2)<0 − pokażesz, że ma miejsce
zerowe.
Po drugie masz pokazaną monotoniczność, czyli funkcja już więcej miejsc zerowych mieć nie
będzie
18 sty 18:24
Gray: [Bardzodelikatne[Blue]], tak.
18 sty 19:42
Blue: Gray , co ?
18 sty 20:53