W trapezie ABCD o podstawach AB i CD mamy dane: |AB|=10, |BC|=7, |CD|=5, |AD|= 4
Żółwia : W trapezie ABCD o podstawach AB i CD mamy dane: |AB|=10, |BC|=7, |CD|=5, |AD|= 4. Oblicz dł.
przekątnej AC.
18 sty 16:37
Janek191:

Mamy
h
2 + x
2 = 4
2 = 16
h
2 + ( 5 + x)
2 = 7
2 = 49
czyli
h
2 + x
2 = 16
h
2 + x
2 + 10 x + 25 = 49
−−−−−−−−−−−−−−−−−
16 + 10 x + 25 = 49
10 x = 49 − 41 = 8
x = 0,8
======
więc
h
2 = 16 − x
2 = 16 − 0,8
2 = 16 − 0,64 = 15,36
5 − x = 5 − 0,8 = 4,2
zatem
p
2 = ( 5 − x)
2 + h
2 = 4,2
2 + 15,36 = 17,64 + 15,36 = 33
czyli
p =
√33
I AC I =
√33
===========
18 sty 17:38
Żółwia : Bardzo dziękuję
18 sty 19:03