dla jakich wartości parametru α∊<-π;π> wielomian
Jula: dla jakich wartości parametru α∊<−π;π> wielomian
W(x)= x
3sinα + 3x
2cos
2α + 2xsin
2α − 1
jest podzielny przez dwumian x−1
Pomocy

! na jutro

Proszę
18 sty 16:36
ICSP: w(x) jest podzielny przez dwumian x − a wtedy gdy w(a) = 0
18 sty 16:39
Jula: czyli dwumian w(x) mam podzielić przez x−1, tak? i to co wyjdzie jest równe 0? dobrze
kombinuję?
sin i cos dzielą się tak samo jak wielomiany
18 sty 16:41
ICSP: Dzieleniem byś się wykończyła tutaj.
w(x) podzielny przez x − 1 gdy w(1) = 0
Wystarczy zatem rozwiązać równanie :
w(1) = 0
18 sty 16:43
Jula: spróbuję tak zrobić
18 sty 16:47
Jula: | | 1 | |
mam pytanie: jak obliczyć cosαcosβ = |
| |
| | 4 | |
18 sty 16:52
Jula: α=2,5x − π/4
β=1,5x +π/4
18 sty 16:53
ICSP: Za mało danych.
18 sty 16:54
Jula: takie coś wyszło mi z przekształcania innego zadania.
18 sty 16:55
ICSP: Podaj treść tego zadania
18 sty 16:56
Jula: rozwiąż równanie:
| | π | | 1 | |
cos4x + cos4(x− |
| ) = |
| |
| | 2 | | 2 | |
18 sty 16:58
18 sty 17:06
Jula: dzięki. Wracając do poprzedniego zadania wyszło mi sinα − sin2α = −2 nie wiem co dalej robić?
18 sty 17:08
ICSP: sin2α − sinα − 2 = 0
Niech t = sinα , |t| ≤ 1
t2 − t − 2 = 0
.
.
.
18 sty 17:13
Jula: Wielkie dzięki, niewiedziałem, że wystarczy parametr t. Jeszcze raz dzieki!
18 sty 17:14