5-latek:

To jest wykres funkcji f(x)=−x
2+8|x|−11
Teraz naloz wartosc bezwzgledna na ten wykres (tzn to co jest pod osia OX idzie na nd os i masz
wykres funkcji f(x)=|−x
2+8|x|−11|
pigor: ..., najpierw nieco przekształceń np. :
(x)= |−x
2+8|x|−11|= |−(x
2−8|x|+11)|= | |x|
2−2|x|*4+16−5|, czyli
(*)
f(x)=| (|x|−4)2−5 | − równoważny wzór twojej funkcji f
parzystej bo f(−x)=f(x), a więc jej wykres symetryczny do osi OY,
no to co ...

rysuj wykres (*) np. tak :
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
najpierw wykres y=(x−4)
2−5 i odbij symetrycznie względem Ox jego
część pod tą osią to otrzymasz wykres funkcji y=|(x−4)
2−5| ;
teraz wygumkuj część otrzymanego wykresu po stronie lewej osi OY,
a część z prawej strony tej osi odbij symetrycznie względem niej
i powin−naś(ieneś) otrzymać szukany wykres funkcji f . ...