Oblicz
Ibiza: Rozwiąż równanie
tg2(2x+π2)=3
Nie zgadza mi się odpowiedź:
Ja mam x=kπ2 lub x=−π3+kπ2
a powinna być:
x=−512π+kπ2 lub x=−π12+kπ2
Możecie mi wyjaśnic co robię źle?
18 sty 16:20
Draghan: Może najpierw napisz, co robisz.

Potem będziemy mogli Ci powiedzieć, co źle robisz.
18 sty 16:29
Eve: tg(2x+π/2)=−ctg(2x)=√3 v −√3
18 sty 16:29
Ibiza: Dobra nieważne
18 sty 16:30
reyg: tg
2t=3
tgt=
√3 lub tgt=−
√3
| | π | | π | | π | | π | |
2x+ |
| = |
| +kπ lub 2x+ |
| =− |
| +kπ |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| | π | | π | | π | | π | |
2x= |
| +kπ− |
| lub 2x=− |
| +kπ− |
| |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
| | −π | | 5π | |
2x= |
| +kπ lub 2x=− |
| +kπ |
| | 6 | | 6 | |
pewnie się gdzieś po prostu w obliczeniach machnąłeś/łaś
18 sty 16:31
Ibiza: zamiast pi/2 wziąłem pi/3 do rozwiązywania, ehhh, sorka że głowę wam zawróciłem
18 sty 16:31