Sprawdzenie
Frost: Z talii 24 kart od asów do 9 losujemy 5 kart. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
dwie różne pary ( np. dama dama dziewiątka dziewiątka król)
wychodzi mi sposobów sprzyjających 2 razy za dużo
| | | |
Liczba wszystkich możliwości | =42504 |
| | |
| | | |
Wybieramy pierwszą parę | i możemy mieć 6 takich możliwości dla asów, króli itd. |
| | |
| | | |
Wybieramy drugą parę | i mamy 5 takich możliwości bez poprzedniej |
| | |
Zostaje nam wybór ostatniej karty. Musi być ona inna niż wybrane z talii które są w parach
więc jest 16 takich kart.
| | 17280 | | 720 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | 42504 | | 1771 | |
Peter: Zauważ, że następujące rozwiązania są takie same:
(dama, dama, król, król, as)
(król, król, dama, dama, as)
Natomiast według tego co napisałeś to traktujesz takie rozwiązanie jak dwa różne przypadki.
Proponuję więc takie rozwiązanie:
| | | |
Spośród 6 figur wybieramy dwie na | sposoby |
| | |
| | | |
Następnie z pierwszej figury możemy utworzyć parę spośród 4 kolorów na | sposobów |
| | |
| | | |
Z drugiej figury możemy utworzyć parę spośród 4 kolorów na | sposobów |
| | |
ostatnią kartę wybieramy na (24−8)=16 sposobów
| | 8640 | | 360 | |
P(A) = |
| = |
| |
| | 42504 | | 1771 | |
pozdrawiam