Rozłóż na czynniki wyrażenie.
:): Czy ktoś mi wyjaśni jak zrobić to zadanie ?
rozłóż na czynniki wyrażenie (x
2+x−2)
2−(x+4)
2, a następnie rozwiąż równanie
(x
2+x−2)
2−(x+4)
2=0
Tak nie bardzo wiem jak się za to wziąć

I byłabym wdzięczna za jakąś podpowiedz ...
18 sty 16:12
5-latek: a2−b2= (a+b)(a−b)
18 sty 16:18
:): 5−latek Dużo mi to nie mówi
18 sty 16:19
pigor: ..., no to 2 pytania i moje dwie odpowiedzi w jednym :
np. tak : ze wzoru a2−b2= (a−b)(a+b) masz :
(x2+x−2)2−(x+4)2= 0 ⇔ (x2+x−2−(x+4)) (x2+x−2+x+4)= 0 ⇔
⇔ (x2−6) (x2+2x+2)= 0 ⇔ x2−6=0 v x2+2x+1+1=0 ⇔
⇔ x2=6 v (x+1)2= −1 ⇔ |x|=√6 v sprzeczność ⇒ x= ±√6 ⇔
⇔ x= −√6 v x=√6 ⇔ x∊{−√6, √6}
18 sty 16:22
:): (x2−6) (x2+2x+2)= 0 −−> skąd tam się wzięło w pierwszym nawiasie "6" ?
18 sty 16:28
pigor: ..., tu

(x
2+x−2−(x+4))= (x
2+x−2−x−4)= x
2−6 . ..
18 sty 17:19