proszę sprawdzić: Rzucono kostką i monetą. Oblicz prawdopodobienstwo otrzymania:
a.) parzystej liczby oczek lub orła
b.) parzystej liczby oczek i orła
Moc OMEGA = C
16 * C
12 = 12
a.) A-zdaerzenie polegające na wylosowaniu parzystej liczby oczek lub orła
o - orzeł,
r - reszka
Są takie możliwości: A={(2,o), (2,r),(4,o),(4,r),(6,o),(6,r),(1,r),(3,r),(5,r)}
Jest ich 9.
P(A) = 9/12 = 3/4
b.) B-zdarzenie polegające na ylosowaniu parzystej liczby oczek i orła
Są takie możliwości: A={(2,r),(4,r),(6,r)}
Jest ich 3.
P(B) = 3/12 = 1/4
Proszę o sprawdzenie