programowanie
Kasia: Witam, mam do napisania program w C lub C++, który wypełni tablicę m[3][4] liczbami od 1 do 12.
Czy ktoś mógłby mi pomóc? Muszę po prostu napisać program, ażeby zdać przedmiot w szkole.
Z góry bardzo dziękuję.∊
18 sty 16:03
Draghan: Możesz to zrobić na piechotę, tzn. wypisać każdy z elementów tablicy:
m[0][0] = 1;
m[0][1] = 2;
m[0][2] = 3;
m[0][3] = 4;
m[1][0] = 5;
(...) itd.

Albo możesz też użyć zagnieżdżonej pętli for, np. tak:
unsigned liczba = 1; //to będzie wpisywana do tablicy liczba
for(unsigned index1 = 0; index1 < 4; ++index1) /* ta pętla odpowiada za "pierwszy wymiar"
tablicy */
for(unsigned index2 = 0; index2 < 5; ++index2) //"drugi wymiar" tablicy m[3][4]
{
m[index1][index2] = liczba; //wpisujesz liczbę do tablicy
++liczba; //zwiększasz liczbę o 1
}
18 sty 16:28