Rozwiąż równanie: 2x^3+5x^2=3x
Kasia88: Hejka

Mam pewien problem z zadaniem. Podam wam treść:
Rozwiąż równanie: 2x
3+5x
2=3x
I rozwiązałam go do pewnego momentu tj.
2x
3+5x
2−3x=0 /:x
2x
2+5x−3=0
po obliczeniach:
Δ=7
więc.
x
1,x
2 = 0,5 i −3
Pytanie co mam dalej robić

Bo przyznam szczerze że że nie wiem.
18 sty 15:35
Janek191:
Nie

2 x
3 + 5 x
2 − 3 x = 0
x*( 2 x
2 + 5 x − 3) = 0
x = 0 lub 2 x
2 + 5 x − 3 = 0
Rozwiązujemy równanie kwadratowe
Δ = 25 − 4*2*(−3) = 49
√Δ = 7
| | − 5 − 7 | | − 5 + 7 | |
x = |
| = − 3 lub x = |
| = 0,5 |
| | 4 | | 4 | |
Odp.
x = − 3 lub x = 0 lub x = 0,5
=========================
18 sty 15:40
J:
nie wolno podzielić obustronnie przez x ... ⇔ x(x2+5x−3) = 0
18 sty 15:40
Kasia88: Dlaczego nie mogę podzielić ? Ktoś wyjaśni
18 sty 15:46
J:
bo x może być równe 0 , a przez 0 nie ma dzielenia..
18 sty 15:46
Kasia88: OK

Dziękuje za pomoc !
18 sty 15:51
ania: 4−3(x−2)=2x
12 mar 17:27
janek191:
4 − 3*(x − 2) = 2 x
4 − 3 x + 6 = 2 x
10 = 2 x + 3 x
5 x = 10 / : 5
x = 2
=====
12 mar 17:48
Wenera: Jak można skracać iksy ja sie pytam! No karygodne


Kasiu88 zapamiętaj proszę na przyszłość,
że tak się nie robi.
12 mar 20:49
janek191:
@Wenera
Kasia88 była tutaj 18.01.2015 r i nie wiadomo, czy jeszcze zajrzy ?
12 mar 20:59
Wenera: Na pewno zajrzy, gdy zda sobie sprawę z potęgi matematyki
8 kwi 22:26