matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż wielomian
mruczek_:
Proszę o sprawdzenie
Dane są wielomiany P(x) = −2x
3
− 4x oraz Q(x) = 2x
3
+ x
2
− 4x. Wielomian R(x) = P(x) − Q(x) jest równy: a) −4x
3
− x
2
− 8x b) −x
2
+ 8x c) 4x
3
− 8x d) −4x
3
− x
2
po moim podstawieniu wyszło: −2x
3
− 4x − 2x
3
+ x
2
− 4x = −4x
3
− 8x − x
2
, czyli odp A
18 sty 15:33
Janek191:
Odp. d)
18 sty 15:44