aa
Hugo: Siema

Jutro piszę kolokwium z....
* Odwzorowanie funkcji − Etrapez

to było obrócenie macierza : >
* Gauss − Etrapez

* Cramer − Etrapez

* Jądra
* liniowość funkcji
i chciałem się poradzić o co chodzi z:
*Jądrem
* liniowością funkcji?
mowa o algebrze
18 sty 14:49
Lukas:
Im mniej wiesz tym lepiej śpisz

Dobranoc
18 sty 14:50
18 sty 14:56
Hugo: to co to jest to jądro i linioowosć funkcji

?
18 sty 15:03
Eve:
jadro funkcji to przeciwobraz zera: kerφ={x: f(x)=0}
18 sty 15:08
Hugo: a można na przykładzie Ewo

?
18 sty 15:10
Eve: liniowość poznaje sie po tym, że zachodzi addytywność i jednorodność
18 sty 15:11
Hugo: nic z tego nie rozumiem ;c
18 sty 15:12
Eve:
gdzie ja ci teraz znajdę przykład? może ty masz jakiś
18 sty 15:16
Hugo: po prostu mamy z tego pisać, no cóż poszukam. Dziękuję
18 sty 15:22
Eve: poczekaj, cos znajdę
18 sty 15:23
Eve: liniowosc :
generalnie polega na tym, aby sprawdzić warunki
T:R2→R2
T(x,y)=(2x,x−y)
sprawdzamy:
T(x1+x2,y1+y2)=T(x1,y1)+T(x2,y2) i
T(cx)=cT(x)
spróbuj
18 sty 15:44
Klaudia: całka z ex2
zadania nie można zrobic poprzez funkcje elementarne !
proszę o rozwiązanie. bardzo ciekawy przykład, niestety juz 3 dzień nie mogę go rozwiązać
18 sty 15:45
jakubs: To załóż swój temat, to ktoś pomoże, a nie w czyimś temacie...
18 sty 15:51
Hugo: Eve: nic z tego nie rozumiem

można jakiś przykład z liczbami na szybko?
18 sty 15:53
Hugo: liczby: T(3,2) np?
T(x,y)=(2x,x−y)
T(3,2) = (6, 1) ?
T(3 +6, 2+1) = T(3,2)+T(6,1)
T(9,3) = T(9,3) zgadza sie

?
T(cx) = cT(x)
zgadza sie, c = 1
dobrze?
18 sty 15:56
Eve: ale to musisz sprawdzić na wszystkich x i y, działasz na wektorach
dobrze z liczbami teraz uogólnij na x1 i x2, y1 i y2
18 sty 16:22
Eve: jadro:
Dane jest przekształcenie liniowe: R4−−>R3
dane wzorem: f(a,b,c,d)=(a+c+d, b+c−d,−a+b−2d)
kerφ={α∊R4 ; φ(α)=[0,0,0,0]}
znajdź α
18 sty 16:25
Hugo: Eve: w wikipedi jest
T(x+y) = T(x) + T(y) że addytywne musi byc

o co chodzi
18 sty 16:33
Eve: ale my jestesmy w R
2
18 sty 16:35
Hugo: Eve: A miała byś coś by sobie poczytać? Jakis kurs? Jutro o 17 mam to kolokwium :x,
18 sty 16:39
Hugo: językiem zrozumiałym *
18 sty 16:39
Hugo: co znaczy ker?
kerφ={α∊R4 ; φ(α)=[0,0,0,0]}
18 sty 16:41
Eve: jadro
18 sty 16:49
18 sty 16:52
Eve: T(x+y)=T(x)+(y), to jest własnie addytywność, taka własność
18 sty 16:55
Eve: zgubiłam T przy y
18 sty 16:55
Hugo: dziękuję już biorę się za lekturę

, a przykłady jakieś porobić czasem byś
Eve nie miała

?
18 sty 17:00
Eve: własnie nie mam, nie znalazłam w necie tylko na youtube, jakieś ćwiczenia są, poszukaj
18 sty 17:01
Eve: a ten mój przykład z jądrem rozwiązałeś?
18 sty 17:02
18 sty 17:04
18 sty 17:05
18 sty 17:09
Hugo: juz patrzę ! ciężko to sie czyta ale popróbuje i odwiedzę youtube
co do twojego to hmm mam 3 układy równań 4 niewiadome
a+c+d=0
b+c−d =0
−a+b−2d = 0
o ile dobrze mysle? ale nie mam pojęcia jak to zrobić
18 sty 17:09
Gray: Zad. 1 Sprawdź, czy funkcja f:R2→R3 dana wzorem f(x,y)=(2x+y,x,3y−x) jest liniowa. Jeżeli
jest, wyznacz jej jądro.
Zad. 2. Odwzorowanie liniowe f:R2 → R2 spełnia warunki: f(1,2)=(0,1); f(−1,2) = (0,−2).
Wyznacz jego jądro.
18 sty 17:12
Hugo: Dziękuję ! ! !
18 sty 17:14
Hugo: Gray: nie umiem tego zrobić, dopiero jak się w to zagłębie to spróbuję. Umiem wyznaczniki,
Macierze, Gausa, Crammera, ale z tego jądra w sumie nic
18 sty 17:17
Eve: to rozwiąż i daj znać, jak sie zagłębisz
18 sty 17:20
Gray: W przestrzeniach o skończonym wymiarze, wyznaczanie jądra to rozwiązywanie układu równań −
zawsze i bez wyjątku. Gauss i Crammer jest jak najbardziej na miejscu.
18 sty 19:44
Hugo: jestem

Zad. 1 Sprawdź, czy funkcja f:R2→R3 dana wzorem f(x,y)=(2x+y,x,3y−x) jest liniowa. Jeżeli
jest, wyznacz jej jądro.
Zad. 2. Odwzorowanie liniowe f:R2 → R2 spełnia warunki: f(1,2)=(0,1); f(−1,2) = (0,−2).
Wyznacz jego jądro.
2)
f(x,y) = f(1,2) = (0,1) czyli ze dla x = 1 jego zbiór wartości to 0 // wynik pierwszy
f(x,y) = f(−1,2) = (0,−2). ponownie dla x = −1 wartość to 0 ale chyba nie tu droga
uklad gausa o ile dobry

x y a
x + y = 0x + 1y
−x +2y = 0x −2y
tylko co z tym ;−; prosze o wskazówke
19 sty 14:33
Hugo: co do 1)
Sprawdź, czy funkcja f:R2→R3 dana wzorem f(x,y)=(2x+y,x,3y−x) jest liniowa. Jeżeli
jest, wyznacz jej jądro.
f(x+y) = f(x) + f(y)
cf(x) = f(cx)
f(x,y)=(2x+y,x,3y−x)

i co teraz?
f(x) = 2x + y

f(y) = 3y−x

t0 d0BRze?
19 sty 14:37
Hugo: znalazlem schematyczne zadania na youtube

!
19 sty 15:45
daras: już po kolokwium
19 sty 16:08
Hugo: o 17:30 mialbym gorącą prośbę... bo jest szansa ze bedzie miec w tej sali połączenie z netem.
Miło ze wgl pytasz i pamietasz
jak bym tu wkleił kolosa ktos by mial dobre serce pomóc?

[x1,x2] = a[1,2] + b[−1,2]
19 sty 16:26
Całka:
To teraz się Hugo spaliłeś, oszustwo no no.... Trzeba było użyć tego co masz w głowie i pisać
pytania a nie dawać takiego typu post xD
19 sty 16:27
Hugo: Nawet najmniejsze kłamstwo jest gorsze niż Prawda

Ja na tym forum z niektórymi to już prawie jak rodzina

to tenn
19 sty 16:32
Hugo: za 20 min pisze odpale nowy wątek, co łaska : )
19 sty 17:12
Hugo: poszlo swietnie bez sciagania wiekszego, dziekuje kazdemu za pomoc
19 sty 20:42
Eve: ja tez pamiętałam, czekałam na znak, trzymałam kciuki za te twoje jądra

gratuluję
19 sty 20:45
Eve: Całka, jesli ten kto pilnuje, nie zauważy ściągania, jego problem, każdy orze, jak może
19 sty 20:46
Draghan: Ja wolę zawalić, niż oszukać.

Dlatego leżę z fizyki. Jestem głupi.
19 sty 20:51
Eve:
ja tam pozwalam ściągi pisać i używać, ale jeszcze nikt nie skorzystał, bo się nie da
19 sty 20:51
Hugo: ...trzymasz kciuki za te moje jądra

Milo ze pamiętalaś o mnie, mialas racje z youtubem bylo kilka fajnych poradników : ) jednak
cale szczescie ze większosc to byl gaus i cramer
A ktoś by mial ochote na cpp

? bo musze zaliczyc wkrotce informatyke na 70% by zdac semestr
19 sty 21:02
Eve: no a jak, miałeś pustkę z nich

jak widać słusznie, bo sie udało
19 sty 21:04
Hugo: Draghan mam podobnie, hmm . Ale czasem warto jednak wciaz mysle ze ucze sie dla sb : )) a
sciaga nie uczy
19 sty 21:04
Draghan: Czy cpp to C++?

Jeśli tak, to z chęcią pomogę.

Tylko nwm, czy dziś − mam zaliczenie
mechaniki technicznej pojutrze i muszę się przyłożyć do teorii.
19 sty 21:07
bezendu:
tak cpp to c++
19 sty 21:10
Draghan: Nie jest to takie oczywiste... Dla mnie jądro to było coś zupełnie innego, niż miał na myśli
Hugo.
19 sty 21:10
Hugo: co łaska towarzysze ! stworzylem nowy wątek już z zadaniami. Z góry dziękuję
19 sty 21:11