układ sprzeczny??
róża: W rozkładzie na czynniki proste i porównywaniu, wyszło mi, że układ jest sprzeczny. Czy to jest
możliwe? a jesli tak, to co dalej? Proszę o pomoc
18 sty 14:44
J:
..to pokaż te obliczenia..
18 sty 14:48
Dawid: | | 3x | | 7 | | x | | dx | |
∫ |
| dx+∫ |
| dx=3∫ |
| dx+7∫ |
| = |
| | (x−2)2 | | (x−2)2 | | (x−2)2 | | (x−2)2 | |
18 sty 14:49
róża: | 3x+7 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |*(x−2)2 |
| (x−2)(x−2) | | x−2 | | x−2 | |
3x+7=Ax+Bx−2A−2B
−2(3−B)−2B=7
−6=7
Układ sprzeczny
18 sty 14:54
18 sty 14:57
róża: dlaczego?
18 sty 14:58
radek: Taka zasada
18 sty 15:00
18 sty 15:04
róża: podsumowując, jeśli wychodzi układ sprzeczny, to należy spodziewać się błędu w obliczeniach?
18 sty 15:05
róża: ponawiam pytanie
18 sty 15:47
ICSP: Tak, jeżeli wychodzi układ sprzeczny to albo źle dobrałaś ułamki, albo błąd w obliczeniach..
| 3x + 7 | | 3x − 6 + 6 + 7 | | 3 | | 13 | |
| = |
| = |
| + |
| |
| (x−2)2 | | (x−2)2 | | (x−2) | | (x−2)2 | |
18 sty 15:49
róża: dziękuję
18 sty 16:17