DDD
DEX: Rozwiąż równanie: log2 x= log2 (3−x)
log7 (3−x) = log7 (x−6)
Siemka moze ktos to rozwiązać i rozpisać, bo nie mogę zrozumieć.
18 sty 14:19
Frost: 1) x=3−x
2) 3−x=x−6
18 sty 14:22
Frost: Jeśli a ∊(0,1)∪(1,+∞) i x1,x2 ∊R+ to
logax1=logax2 ⇔ x1=x2
18 sty 14:23
pigor: .. z definicji logarytmu :
2) liczby logarytmowane 3−x >0 i x−6 >0 ⇔ x< 3 i x >6 ⇒
x∊∅, czyli nie istnieje x∊R spełniające to równanie .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
18 sty 14:25
DEX: tylko nie wiem jakie założenia postawić
18 sty 14:26
DEX: w pierwszył zał bd takie: x>0 i x>3?
18 sty 14:29
J: x > 0 i 3 − x > 0
18 sty 14:30
Mimi: założenia:
x > 0 i 3−x>0 ⇔ x ∊ (0;3)
i wystarczy teraz skorzystać z różnowartościowości funkcji logarytmicznej (czyli rozwiązać
proste równanie przyrównujące liczby logarytmowane)
x=3−x
2x=3
x=1
12
x należy do dziedziny, więc jest to wynik.
analogicznie robisz drugie równanie. najpierw ustalasz dziedzinę − z definicji liczba
logarytmowana musi być większa od zera. następnie piszesz, że korzystasz z różnowartościowości
funkcji logarytmicznej i porównujesz liczby logarytmowane. rozwiązujesz proste równanie i
sprawdzasz, czy wynik mieści się w dziedzinie. jeżeli tak, to masz prawidłową odpowiedź
18 sty 14:33
DEX: Tylko trochę mi się zapomniała, i jak jest z tym obracaniem znaku:
3−x>0
−x>−3
x<3?
18 sty 14:36
J:
tak
18 sty 14:37
DEX: a takie log3(x2 + 5) = 2 ?
18 sty 14:57
Mimi: 32 = x2 + 5. tylko uwzględniaj założenia.
18 sty 15:01
J:
x∊R
18 sty 15:03
DEX: własnie nie wiem jak to jest z tym założenie i potęgą
18 sty 15:08
J:
wyrażenie: x2 + 5 > 0 dla dowolnego x ..
18 sty 15:09