Podaj wzór na R
borys92: W okrąg o promieniu R wpisano taki czworokąt ABCD, że AB=BC=a oraz CD=DA=b. Podać wzór na R w
zależności od a oraz b (wzór nie może zawierać funkcji trygonometrycznych).
18 sty 14:11
borys92: Nikt nie pomoże

Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać
18 sty 14:34
J:
..ten czworokąt to deltoid ... zrób rysunek ... i poczytaj jakie są warunki, aby na czworokącie
opisać okrąg ..
18 sty 14:36
borys92: Chyba żeby w okrąg wpisać czworokąt

?
18 sty 14:51
Michał: @borys92
Wpisanie czworokąta w okrąg, albo opisanie okręgu na czworokącie − to te same warunki musi
spełniać czworokąt. Zrób rysunek, oznacz go, narysuj przekątne i rozwiązanie na pewno samo
wpadnie do głowy
18 sty 14:56
borys92:

I co dalej

?
18 sty 15:06
borys92: Nikt? Nic? Nie ogarniam tego wcale
18 sty 19:16
Eta:

Taki czworokąt jest rombem
|BD|=2R −−− dł. średnicy okręgu
zatem trójkąty ABD i BCD są prostokątne o kątach prostych |<DAB|=|<DCB|=90
o
z tw. Pitagorasa w trójkącie DAB :
| | √a2+b2 | |
(2R)2=a2+b2 ⇒ R= |
| |
| | 2 | |
18 sty 19:53
Mila:

ΔABC,ΔACD− trójkąty równoramienne z treści zadania.
ΔBAD, ΔDCA− Δprostokątne
AC=2R
(2R)
2=a
2+b
2
4R
2=a
2+b
2
18 sty 20:08
Mila:
ABCD− deltoid.
18 sty 20:09
Eta:
18 sty 20:15
Eta:
|AC|≠2R ma być : |BD|=2R
18 sty 20:16
Mila:
Ma być |BD|=2R
18 sty 23:30
Eta:
Chochlik : czworokąt ABCD −−− to oczywiście deltoid
19 sty 00:14